Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odjel za fiziku Osijek: Predavanje "Hladni atomi i kvantne tehnologije"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.03.2020. 17:43 
Naslov:  Odjel za fiziku Osijek: Predavanje "Hladni atomi i kvantne tehnologije"
20.03.2020. 12:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 20. ožujka 2020. u 12:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje "Hladni atomi i kvantne tehnologije"

dr. sc. Ticijana Ban, Institut za fiziku, Zagreb

Opis slike:
Hladni atomi na Institutu za fiziku. Crvena kuglica prikazuje oblak hladnih atoma rubidija smještenih unutar komore koja se nalazi na ultra-visokom vakuumu. Atomi su laserom ohlađeni i zarobljeni u središte komore pomoću magnetskog polja. Tipične tepmerature atoma iznose oko 50 µK što su najniže temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj i široj regiji.

Sažetak:
Prva kvantna revolucija uzrokovana je razumijevanjem i primjenom zakona kvantne mehanike, a rezultirala je inovativnim tehnologijama kao što su tranzistor i laseri bez kojih ne možemo zamisliti funkcioniranje današnjeg društva. Danas, zahvaljujući našoj sve većoj sposobnosti manipuliranja kvantnim efektima u posebno dizajniranim sustavima i materijalima otvara se put za drugu kvantnu revoluciju, koja će sa sobom donijeti nove i svježe konceptualne platforme za razvoj tehnologija nove generacije sa primjenom u kvantnim kompjuterima, sigurnom prijenosu podataka, simulatorima vrlo složenih molekula i procesa, ultra‐osjetljivim senzorima i optičkim satovima.

Sustavi hladnih atoma su jedna vrlo važna platforma u razvoju tehnologija nove generacije s širokim spektrom potencijalnih primjena. Oni se stvaraju u izvedbi magneto‐optičke stupice koristeći međudjelovanje atoma, lasera i magnetskog polja. Atomi se laserima hlade do temperatura vrlo bliskih apsolutnoj nuli na kojima do izražaja dolazi njihova kvantna priroda.

U predavanju ću predstaviti istraživanja u području hladnih atoma koja se provode na Institutu za fiziku, s perspektivama koje uključuju uspostavu Centra za napredne laserske tehnike (CALT), do uspostave regionalnog čvora za optičke atomske satove.

O predavaču:
Dr. sc. Ticijana Ban znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za fiziku gdje vodi istraživački tim koji se bavi eksperimentalnom fizikom hladnih atoma. Područje njezinog rada su atomska i molekularna fizika, specifično spektroskopija kontinuiranim i pulsnim laserima te primjena lasera na riješavanje temeljnih pitanja međudjelovanja materije i svjetlosti.



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: