Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Broj građanskih brakova u Hrvatskoj prošle godine prvi put premašio broj vjerskih brakova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2020. 12:19 
Naslov:  Broj građanskih brakova u Hrvatskoj prošle godine prvi put premašio broj vjerskih brakova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Broj građanskih brakova u Hrvatskoj prvi je put u povijesti u prošloj godini bio veći nego broj vjerskih brakova, iako se 86% građana na zadnjem popisu stanovništva izjasnilo katolicima, piše Jutarnji list.

Naime, prema najnovijim podacima iz statističkog prikaza Ministarstva uprave, ukupan broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj lani je iznosio 19.942, što pokazuje daljnji trend smanjenja, jer su u istom razdoblju 2018. godine sklopljena 20.223 braka, odnosno 281 brak više. Od ukupno sklopljenih brakova 2019., građanskih brakova bilo je 9996, a vjerskih 9946, odnosno građanskih brakova bilo je 50 više nego vjerskih.

Sve do prije desetak godina vjerski su brakovi činili oko dvije trećine svih brakova, a u pretprošloj godini bilo ih je 237 više, no lani je došlo do preokreta.

U pet županija i u Gradu Zagrebu broj građanskih brakova veći je nego broj crkvenih brakova, a najveća razlika u korist građanskih naspram vjerskih brakova vidljiva je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Nešto je manja razlika u Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu.

Kada je riječ o razvodima, za 2019. podaci još ne postoje, ali prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. razvelo se 6125 parova, a u posljednjih više od deset godina stopa razvoda na 1000 sklopljenih brakova porasla je za 50-ak posto, odnosno gotovo svaki treći brak u Hrvatskoj je razvrgnut.

Stručnjaci očekuju da će se taj trend smanjenja vjerskih brakova nastaviti i dalje i doći će do brojki koje se mogu vidjeti i u drugim zapadnoeuropskim zemljama. Očekuje se da će i broj brakova koji se raskidaju i broj izvanbračnih zajednica također biti u porastu, jer u društvu postoji osjećaj opće nesigurnosti i neizvjesnosti u ekonomskom i financijskom pogledu, vezano uz zaposlenje i životne perspektive, pa samim time postoji nepovjerenje u instituciju braka.

Trend smanjenja broja crkvenih brakova sve je veći i zato što je razvrgnuće crkvenog braka komplicirano, iako je crkva administrativno olakšala taj postupak, ali je ponovno sklapanje crkvenog braka gotovo pa nemoguće, osim u iznimnim situacijama. Jasno je da je sklapanje civilnog braka u tom pogledu puno jednostavnije i omogućava lakše prebrođivanje kasnijeg eventualnog kriznog razdoblja.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.03.2020. 18:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

"Religija je vapaj potlačenih, srce u svijetu bez srca, duša u bezdušnom svijetu." -rekao je, vjerovali ili ne, Karl Marx (Prilog kritici Hegelove filozofije prava, Uvod, 1843.)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: