Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osječko baranjskoj županiji rast obrtništva za 10,9 posto

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2020. 11:07 
Naslov:  U Osječko baranjskoj županiji rast obrtništva za 10,9 posto
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uoči Sajma obrtništva u sjedištu Obrtničke komore Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer je održan okrugli stol o stanju i problematici obrtništva u Županiji koji je okupio predstavnike lokalnih obrtničkih komora Osječko-baranjske županije, gradova, te same Županije.

Zamjenik župana Goran Ivanović istaknuo je kako su obrtnici važan segment gospodarstva OBŽ-a ilustriravši to podatkom kako je u prosincu 2019. godine na području županije bilo 4.542 aktivna obrta, što je 436 više u odnosu na godinu dana ranije.

S druge strane, Osječko-baranjska županija kroz svoje projekte poticanja i razvoja poduzetništva, čija je ukupna vrijednost ove godine 8,3 milijuna kuna, prati nastupe obrtnika na sajmovima, edukacijama i radionicama, sufinancira kamate za poduzetničke kredite obrtnika, te kroz sve ostale aktivnosti, financijske i logističke, Županija nastoji pomoći razvoj obrtništva i opstanak obrta.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Darko Knežević istaknuo je kako je prošle godine u Hrvatskoj otvoreno 9.000 obrta više nego godinu ranije. U Osječko baranjskoj županiji bilježi se rast obrtništva za 10,9% što je veći rast od nacionalnog prosjeka koji iznosi 8,6%. Rastu broja novih obrta najviše su pridonijele uslužne djelatnosti naslonjene na građevinu koja je glavni pokretač gospodarstva u ovom trenutku, veća potražnja za proizvodima i uslugama i porezne olakšice, kao i činjenica da su gradovi i županije shvatili da ulaganje u gospodarstvo i obrtništvo nema alternativu i da se svaka kuna uložena u obrtništvo višestruko vraća.

Ono što i dalje najviše muči obrtnike je prenormiranost u zakonima i previše barijera koje otežavaju poslovanje. Govoreći o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo, istaknuto je da se posljedice već osjete u Hrvatskoj, a posebno u dijelu koji se odnosi na prijevoznike, tako da je Obrtnička komora Vladi uputila zahtjev da naknada za izostanak s posla mora biti u stopostotnom iznosu, a dodatne zahtjeve prema Vladi komora će uskoro objaviti.



Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: