Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku ove godine s radom počinju škole nepušenja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.02.2020. 12:04 
Naslov:  U Osijeku ove godine s radom počinju škole nepušenja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Gradskom ligom protiv raka Osijek, osječkom Medicinskom školom i Izviđačkim klubom Javor, na Trgu Ante Starčevića tradicionalno obilježio nacionalni dan nepušenja.

Svaki pušač koji se jučer zatekao na Trgu Ante Starčevića, a organizatori su ga uspjeli uvjeriti da baci upaljenu cigaretu, dobio je jabuku koja simbolizira zdravlje. To je, prema riječima dr. Senke Samardžić, voditeljice Službe za javno zdravstvo županijskog ZZJZ-a, tek prvi, ali važan korak u odluci o potrencijalnom prestanku pušenja.

Naime, dobro je poznato kako je duhanski dim dokazani uzročnik nastajanja karcinoma pluća, debelog crijeva, mokraćnog mjehura te čimbenik rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti a time i moždanog udara i srčanog zatajenja. Također, kod pušača je povećana osjetljivost na respiratorne infekcije, na gripu, različite viroze pa i koronavirus.

Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na prevelik broj pušača u Hrvatskoj u odnosu na razvijene zapadne zemlje: prema službenim podacima puši 35% muškaraca i 27% žena starijih od 15 godina, pri čemu udio žena raste iz godine u godinu.

Inače, godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 3000 oboljelih od karcinoma pluća, a na području Osječko-baranjske županije godišnje od raka pluća oboli 200 ljudi, a jednako toliko ih i umre.

U Hrvatskoj je nedavno pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma pluća u sklopu kojega će se održavati takozvane škole nepušenja. Liječnici primarne zdravstvene zaštite svoje će pacijente pušače upućivati na CT pluća u KBC Osijek te potom na specijalističke pretrage u velike bolničke centre, a škole nepušenja služit će kao support pušačima da prestanu s pušenjem. Očekuje se da će škole nepušenja s radom započeti tijekom ove godine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.02.2020. 21:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne treba gledati na to samo negativno. jer da nije cigareta ne bismo imali ni lijepe izraze kao: sve ovo je pušiona, svi mi pušimo, odavno smo popušili i slično.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: