Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vlada uvodi novu obiteljsku mirovinu – 50% supružnikove plus vlastita

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.02.2020. 12:58 
Naslov:  Vlada uvodi novu obiteljsku mirovinu – 50% supružnikove plus vlastita
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U finišu zakonske izmjene koja će starijima koji nemaju primanja donijeti nacionalnu mirovinu, kreće izrada još jednog modela koji treba spriječiti teško siromaštvo u starosti, piše Večernji list.

Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s radom je započela stručna radna skupina za razmatranje mogućnosti uvođenja novog modela obiteljske mirovine.
Nju prima najčešće supruga čija je mirovina manja od one preminulog supruga i to odričući se svoje manje mirovine i preuzevši 70% mirovine preminulog.

Prosječno te mirovine iznose 2053,70 kn, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dakle znatno su ispod granice siromaštva koja iznosi nešto manje od 2500 kuna za samca.

Prvi sastanak radne skupine iznjedrio je zajednički prijedlog Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika. Naglasili su rodni aspekt s obzirom na to da 94% obiteljskih mirovina primaju žene, a prijedlog temelje na austrijskom modelu obiteljskih mirovina.

Oni kao hitno rješenje traže da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70% na barem 85%, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50% mirovine preminule partnerice ili partnera i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine.

Primjerice, pomnoži li se 25 godina staža preminulog partnera sa 67,97 kuna koliko trenutačno iznosi aktualna vrijednost mirovine (AVM) odnosno prosječna vrijednost mirovine za jednu godinu mirovinskog staža, to je 1699, a pola od toga 845,50 kn, iznos je za koji bi se uvećala mirovina udovice. Za 35 godina pokojnikova staža to je uvećanje od 1189 kuna. AVM se, inače, usklađuje dvaput godišnje, piše Večernji list.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 15.02.2020. 21:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mirovina bi trebala biti "ušteđevina za starost", a ne socijalna ili neka druga kategorija. Dakle koliko si uštedio toliko dobivaš mirovine. Svi ostali bi trebali van iz mirovinskog sustava. Svi oni koji nemaju u starosti dovoljno sredstava za život (iz bilo kojeg razloga) trebali bi biti na teret proračuna (u obliku socijalne pomoći ili može se i drukčije zvati da ne zvuči ponižavajuće -recimo državna mirovina ili sl.) Svi oni koje država smatra zaslužnima pa im se želi odužiti mirovinom, također ne pripadaju u mirovinski sustav već bi trebali biti na teret proračuna (branitelji, saborski zastupnici, itd.)
Ovaj sadašnji sustav je potpuni kaos. HZMO uspijeva prikupiti samo oko polovicu sredstava za isplatu mirovina, a ostalo se nadoknađuje iz proračuna. Pri tome oko polovice mirovinskih potraživanja nije stečeno uplatama u mirovinski sustav.
Sad se ovim prijedlogom , ako je istinit, žele povećati mirovinska potraživanja bez potpore u uplatama. Uz to pozivaju se na socijalnu osjetljivost, a s navedenim prijedlogom bi upravo najbolje prošli bogatiji i to na teret siromašnijih.
Ne sporim da treba pomoći onima koji nemaju dovoljno za život, ali ovo je svakako loš put da se to učini.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: