Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Hrvatskoj će se u potpunosti zabraniti petarde tijekom cijele godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.02.2020. 10:11 
Naslov:  U Hrvatskoj će se u potpunosti zabraniti petarde tijekom cijele godine
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas (7. veljače) završit će javna rasprava u koju je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Kako se za sada čini, prosvjedi udruga za zaštitu životinja, lokalnih jedinica samouprave (poput Grada Osijeka) i brojnih građana koji su potpisali peticije za zabranu urodili su plodom i doći će do zabrane petardi tijekom cijele godine.

Udruga Prijatelji životinja, koja je pokrenula peticiju za zabranu petardi na području cijele Hrvatske, jučer je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću predala 60.000 prikupljenih potpisa za zabranu pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3.

Istim prijedlogom, ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 koja služe za manje vatromete i dalje bi bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Iz udruge su pohvalili MUP što je prepoznao volju većine građana i uvrstio zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 u izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima podsjetivši kako je, uz Vladu RH, podršku zabrani petardi dalo i devet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike te hrvatskih branitelja, a pridružili su im se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Ipak, udruga upozorava kako je ova zabrana, koju podržava 80% građana, kompromis jer se zabranjuje samo ono što je nužno zabraniti - petarde i redenike, ali još uvijek dozvoljava uporabu drugih pirotehničkih sredstva.

Uz podršku zabrani petardi i redenika, ukazali smo na nelogičnost u Zakonu da prodaja pirotehničkih sredstava počinje dva tjedna prije dozvole njihove upotrebe. Znamo da kada krene prodaja, krene i upotreba pa građani već od 15. 12. prijavljuju uznemiravanje i pucanje. Također, apsurdno je da je petarde dopušteno koristiti 27., 28., 29. i 30. 12., iako se tada ništa ne slavi. Predložili smo da petarde i redenici trebaju biti potpuno zabranjeni, a da ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3 bude dopuštena samo u noći kada se slavi Nova godina, u razdoblju od 31. prosinca (od 17 sati) do 1. siječnja (do 3 sata)”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Inače, prema podacima MUP-a, u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih petero djece mlađe od 14 godina, a u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Kako je preostao još samo jedan dan do završetka javne rasprave o potpunoj zabrani petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine, iz Udruge pozivaju sve da svojim komentarom na e-savjetovanju podrže prijedlog MUP-a i da se konačno stane na kraj teroru petardi za ljude i životinje.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: