Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



16. Zimska škola fizike privukla stotinjak učenika

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2020. 10:07 
Naslov:  16. Zimska škola fizike privukla stotinjak učenika
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku održana je 16. po redu Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola u organizaciji Odjela za fiziku, Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijskog stručnog vijeća učitelja fizike Osječko-baranjske županije – Istok te podružnice Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Zimska škola fizike pruža učenicima priliku da sami uzmu aparaturu u svoje ruke i dožive fiziku na neposredan način, kroz igru, neopterećeni pogreškama i ocjenjivanjem.

Cilj škole je pobuditi kod učenika interes za fiziku i prirodne znanosti te da za svoj studij i životni poziv odaberu STEM područje. Na Zimskoj školi sudjelovalo je oko stotinu učenika sedmih i osmih razreda i četrdesetak učitelja.

Tema radionica za učenike sedmih razreda bilo je trenje, dok je tema za učenike osmih razreda bila elektromagnetizam. Radionice su pripremili nastavnici Odjela za fiziku, a vodili su ih studenti Odjela za fiziku, pod vodstvom nastavnika osnovnih škola. Na taj su način i budući nastavnici, a današnji studenti stekli vrijedno iskustvo u radu s učenicima, ali i osmišljavanju i izvođenju pokusa, koji su sastavni dio nastave fizike. Paralelno su se održavale i radionice za učitelje: Potreba fotografije u nastavi fizike, voditelja Matka Babića, prof., te Znanstveno obrazovanje od rane dobi, voditelja doc. dr. sc. Dalibora Paara s PMF-a u Zagrebu. Naglasak je bio na nastavi utemeljenoj na pokusima, a prikazano je i jedno moguće rješenje trenutnog problema: priručni set koji je razvijen u Brazilu s preko stotinu pokusa iz svih područja fizike koji olakšava učiteljima realizaciju suvremene nastave fizike.

Nakon završenih radionica, organiziran je kratak Okrugli stol za učitelje s osvrtom na upravo održane aktivnosti i planovima za iduću godinu. Kao i svake godine do sada, učenici su bili zadovoljni što su im otkrivene neke nove situacije u kojima mogu primijeniti znanja iz fizike, a nastavnici su školu napustili bogatiji za nove ideje koje mogu primjenjivati u nastavi.





Tekst i foto: Odjel za fiziku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: