Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mammae klub Osijek: Svjetski dan borbe protiv raka [2020.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.02.2020. 14:22 
Naslov:  Mammae klub Osijek: Svjetski dan borbe protiv raka [2020.]
04.02.2020. 16:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom svjetskog dana borbe protiv raka, Mammae klub Osijek i ILCO Osijek u utorak, 4. veljače 2020. u 16 h u prostoru Mammae kluba, ZS Drava, prolaz J. Leovića 4 Osijek, organiziraju zajedničku kreativnu radionicu za članove obaju prijateljskih i suradnih udruga i predavanje pod naslovom „Važnost psihosocijalne podrške u udrugama oboljelih od raka“.

Imati rak je ogroman psihološki teret koji pacijentu može značajno pogoršati kvalitetu života i utjecati na oporavak i ishod liječenja. Psihosocijalna podrška oboljelima od raka koja se pruža u radu ovih udruga daje nemjerljivi doprinos novooboljelim osobama od raka i uspjehu u njihovom liječenju kao i osnaživanju u uključivanje u svakodnevne društvene procese, stoga je s pravom upravo ona odabrana i stavljen osobiti naglasak na ovu temu kojom obilježavamo ovogodišnji dan borbe protiv rak u Osijeku. Također ovom radionicom želi se sve subjekte motivirati da poduzmu neke radnje koje su vrlo važne u smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka, te poboljšanju kvalitete života pacijenata s rakom. Naš je cilj podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i njegovom uspješnom liječenju, kao i informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika i sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

Radionica u Osijeku je prijavljena i objavljena na službenim stranicama Svjetskog dana borbe protiv raka 2020., te je dio od 600-njak ovogodišnjih prijavljenih svjetskih aktivnosti. worldcancerday.org/activity/importance-psychosocial-support-cancer-associations

Mammae klub Osijek i ILCO Osijek ove godine dio svjetske zajednice u borbi protiv raka

World Cancer Day- Svjetski dan borbe protiv raka, utemeljen je Pariškom poveljom koja je usvojena na svjetskom Summitu – „Protiv raka za novi milenij“, održanom 04.02.2000. u Parizu. Cilj povelje je promocija istraživanja za liječenje kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka te se svake godine odabire jedna tema Svjetskog dana borbe protiv raka, a sve u cilju što učinkovitijeg djelovanja u borbi protiv raka na svjetskoj razini. Svjetski dan borbe protiv raka je kampanja izgrađena kako bi odjeknula, potaknula promjene i mobilizirala akciju dugo i nakon što ovaj dan prođe, kroz podizanje javne i političke pismenosti i razumijevanja oko raka, smanjenja straha, povećanja znanja i razumijevanja, rastjerujući mitove i zablude, uz mijenjanje ponašanja i stavova prihvaćajući zdrave stilove života.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv raka, #IAmAnd IWill - 'Ja jesam i hoću', nastavak je započete trogodišnje kampanje od 2019-2021, a koja je poziv na akciju i usmjerena na osobnu predanost i osnaživanje svakog pojedinca, kao i značaj snage pojedinačnog djelovanja, koje se sada poduzima kako bi se utjecalo na budućnost i veliko breme raka na svjetskoj razini koje ona donosi, te je s pravom rak prozvan epidemijom modernog doba. Broj oboljelih od zloćudnih bolesti u svijetu u stalnom je porastu, a što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života, ali i sve većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak i češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija imajući u vidu ove činjenice predviđa kako će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 18,1 milijuna u 2018. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 13 milijuna godišnje.
U Hrvatskoj godišnje od raka obolijeva oko 23.000 ljudi, a umire njih oko 13.000. Istodobno u Osječko-baranjskoj županiji godišnje od raka obolijeva oko 1.400 a umire oko 950 ljudi. Žene obolijevaju i umiru najčešće od raka dojke, debelog crijeva i pluća, dok muškarci najviše obolijevaju i umiru od raka pluća, raka debelog crijeva i prostate.

I na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50% karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestankom s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti, redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje. Za rak dojke i debelog crijeva postoje nacionalni programi prevencije koji daju svoje pozitivne rezultate.

Uključite se na bilo koji način. Jer zajedno možemo stvoriti promjene. Koliko vremena možete vi dati?


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: