Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Povećana potražnja za zaštitnim maskama na području OBŽ-a

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65699
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.02.2020. 12:34 
Naslov:  Povećana potražnja za zaštitnim maskama na području OBŽ-a
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zbog korona-virusa i panike koja je izazvana od opasnosti širenja ove zaraze u cijelom je svijetu zabilježena povećana potražnja za zaštitnim maskama. Izvješća o „opsadama“ ljekarni stižu sa svih meridijana, a panika nije zaobišla ni Hrvatsku.

Tako mediji izvještavaju o navali turista, pretežno kineskih, na ljekarne u Dubrovniku, a zaštitine maske „idu kao halva“ i u Zagrebu, Karlovcu, pa i na području Osječko-baranjske županije.

Brojni Osječani također su pohrlili u ljekarne u potrazi za zaštitnim maskama ali i brojnim drugim sredstvima i vitaminskim dodacima prehrani. U Ljekarnama Srce, odnosno Ljekarnama Osječko-baranjske županije, zabilježen je porast kupovine osnovnih zaštitnih sredstava poput zaštitnih maski za lice, pa se tako na dnevnoj razini u pojedinim ljekarnama proda i do 500 maski.

U Ljekarnama Srce ističu kako povećana potražnja ipak nije posljedica pojave koronavirusa u svijetu nego rezultat epidemija prehlade i gripe u našim krajevima od kojih se ljudi žele zaštititi. Da je tomu tako, svjedoči podatak o porastu prodaje lijekova protiv prehlade i gripe, te dodataka prehrani za jačanje imuniteta u svim ljekarnama diljem Osječko-baranjske županije.

Unatoč ovako velikoj navali, zalihe se neprestano obnavljaju tako da bi svi pacijenti i kupci koji to žele bili opskrbljeni.

Inače, maske su mehanička zaštita i sprječavaju zarazu ako netko u našoj blizini primjerice kihne, no brojni stručnjaci izražavaju sumnju u efikasnost takvih maski u zaštiti od virusa. Te maske nisu namijenjene zaštiti od bolesti, a njihovo nošenje ima više smisla za osobe koje su već oboljele i mogu prenijeti viruse na druge. Mnogo efikasnije od nošenja maske je vođenje računa o higijeni ruku obzirom da se 80% svih infektivnih bolesti prenosi preko ruku, kao i mjere prevencije i osnaživanje imuniteta koji su najvažniji za smanjenje raširenosti i učestalosti svih zaraznih bolesti.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: