Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najbolja poduzetnička ideja: integracija punionica za električna vozila u infrastrukturu javne rasvjete

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.02.2020. 10:59 
Naslov:  Najbolja poduzetnička ideja: integracija punionica za električna vozila u infrastrukturu javne rasvj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer su na prigodnoj svečanosti uručene novčane nagrade najuspješnijim sudionicima projekta „Najbolja poduzetnička ideja 2019.“, projekta poticanja poduzetništva koji Osječko-baranjska županija provodi već 13 godina.

Glavnu nagradu u iznosu 10.000 kuna dobio je Jurica Perko, osnivač start up tvrtke Jellyfish d.o.o. Đakovo za poslovnu ideju pod nazivom Jellyfish. Radi se o integraciji punionica za električna vozila u infrastrukturu javne rasvjete koja je dostupna u svim općinama i gradovima, a nije dovoljno iskorištena. Zbog sve većeg broja električnih vozila na ulicama, ovakve punionice za električna vozila jedinicama lokalne samouprave omogućit će proširenje mreže punionica i uštedu na inicijalnim troškovima.

Perko je uvjeren da će mu nagrada Osječko-baranjske županije omogućiti da poslovnu ideju realizira do kraja. Prototip bi mogao biti gotov kroz tri mjeseca, a okvirno je za jednu punionicu potrebno 30.000 kuna.

Drugu nagradu (7.000 kuna) dobila je tvrtka ESPV j.d.o.o. Osijek za projekt "Amicoeur - prijatelj srca", odnosno razvoj Amicoeur metode (uređaj + pripadajuća aplikacija/software) te njeno lansiranje na tržište.

Treću nagradu (4.000 kuna) primile su Anja Bašnec i Ivana Sović za projekt NUTRIKA - obrt za nutricionističko savjetovanje koji educira i praktično uči ljude o pravilnoj prehrani te pravilnom rasporedu i količini obroka.

Novčane nagrade u iznosu od 2.000 kuna primili su Vjekoslav Kopačin, Osijek (3D printanje u medicinske svrhe), Lorena Horvat, Beli Manastir (CroDent - hologramska didaktička igračka namijenjena edukaciji djece o oralnom zdravlju), Matej Arlović, Osijek (Master Games Studio), MG SOLUTIONS, obrt za računalno programiranje, vlasnik Matej Grgić, Osijek (Internet aplikacija za udaljeni nadzor nad životinjskim nastambama), Tomo Juroš, Semeljci (Alat za ravnanje cijevi), BOKA DESIGN d.o.o. Osijek (Proizvodnja drvenih igračaka), COOK LAB j.d.o.o. Osijek („Osječki steak"), Katarina Kočiš, Osijek (Fit seniori), PALADIN COMPUTERS j.d.o.o. Kunišinci (Drooid eko kućišta za računala) i Nenad Duvnjak, Brezovica ("Assist band" - Pametna narukvica).

Inače, fond nagrada u natječaju za 2019. godinu iznosio je 41.000 kuna, a pristiglo je 40 prijava. U dosadašnjih 13 natječaja bilo je 704 prijava, a podijeljeno je ukupno 1.268.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 279.000 kuna. Ove godine od 13 nagrada čak sedam ideja već je realizirano i te tvrtke ili obrti djeluju na tržištu, što je dokaz da je gospodarstvo Osječko-baranjske županije nakon niza recesijskih godina u uzlaznoj putanji.



Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.02.2020. 22:36 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za pozdraviti je natječaj za poduzetničku ideju. Zdravo natjecanje je uvijek produktivno, u bilo kojoj oblasti.
Ipak, ja ne bih bio ja kad ne bih zakerao.
Nisam baš siguran da je ideja o punjenju električnih vozila iz sustava javne rasvjete izvediva. Otpor HEPa toj ideji će biti siguran. Također mogućnosti punjenja bilo čega većeg od električnog bicikla, uz energetski kapacitet postojeće mreže javne rasvjete, bile bi više nego skromne. Nisam čak siguran da do rasvjetnih stupova ima povučen vod koji je stalno pod naponom, već mislim da se paljenje svjetala obavlja tako što se cijela trasa stavlja pod napon kad padne mrak. Drugim riječima, ili nema punjenja po danu, ili totalna rekonstrukcija mreže javne rasvjete.
Uz to, ruku na srce, nismo mi još zreli za za takvo što. Ne čuvamo javno dobro, već ga uništavamo. Pogledajmo samo na što liče i koliko su izdržale stanice za popravak bicikala. Ili pogledajmo skupe solarne klupe na Kopiki montirane prošlog ljeta.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: