Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Cigarete, e-cigarete, alkohol i slatka pića uskoro poskupljuju!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.01.2020. 13:46 
Naslov:  Cigarete, e-cigarete, alkohol i slatka pića uskoro poskupljuju!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako se već neko vrijeme govori o novom poskupljenju cigareta, e-cigareta, alkohola i slatkih pića, uredba o trošarinama iznenada je odgođena.

Naime, prijedlog nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode nalazio se na stranici e-savjetovanje, no u međuvremenu je obrisan s nje, najvjerojatnije zbog negodovanja i pritiska nekih od uključenih strana.

Po novom prijedlogu, cigarete bi poskupjele za dvije kune po kutiji, odnosno specifične trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada podigle bi se za 40 kuna, na 375 kuna. Proporcionalni dio trošarine i dalje bi bio 34% od maloprodajne cijene.

S druge strane, trošarina na duhan za pušenje ostaje 600 kuna za kilogram, a novost je to što će se trošarine naplaćivati i na pet novih kategorija duhanskih proizvoda: cigare i cigarilosi, grijani i novi duhanski proizvodi te e-tekućina (e-cigarete, poznate i kao parilice) na koje bi trošarina iznosila jednu kunu za mililitar. Toliko će iznositi i trošarina po kilogramu novih duhanskih proizvoda, kao i trošarina na tisuću komada cigara i cigarilosa.

Nove trošarine uvode se i na alkohol, a slatka pića će se oporezivati, što će najviše pogoditi vlasnike kafića koji su već izrazili negodovanje novom uredbom jer, kad ih se optereti trošarinama, to će im otežati poslovanje pa se može očekivati poskupljenje pića.

Iako se još ne zna ni koliko će poskupljenje iznositi ni kada će stupiti na snagu, prijedlog bi se mogao usvojiti na sjednici Vlade već kroz nekoliko tjedana. Njime se, osim punjenja državnog proračuna, želi još više smanjiti broj pušača jer, prema podacima Eurostata, Hrvatska se po broju pušača nalazi na visokom šestom mjestu (25%) unutar Europske unije.

Ostaje otvoreno pitanje koliko će najavljene mjere doista utjecati na smanjenje broja pušača i konzumenata alkohola, a koliko će se oni u još većem broju okrenuti kupovini u susjednim zemljama (Srbiji, Bosni). Također, s novim poskupljenjem cigareta može se očekivati da će velik broj pušača prijeći na kupnju duhana i motanje cigareta.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: