Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Komedija "Škola za žene" bit će posvećena Aleksandru Bogdanoviću

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.01.2020. 8:32 
Naslov:  Komedija "Škola za žene" bit će posvećena Aleksandru Bogdanoviću
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Molierova komedija "Škola za žene" premijerno će biti izvedena u petak, 31. siječnja 2020., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Posveta je to tragično preminulom glumcu Aleksandru Bogdanoviću koji je trebao igrati Arnolpha, a glavnu je ulogu hrabro preuzeo Ivan Ćaćić.

Ovo je, s obzirom na proces stvaranja i tragične okolnosti, predstava koju je bilo gotovo nemoguće i istodobno nužno završiti i postaviti na scenu, naglasili su svi. Ulogu Arnolpha pripremao je Aleksandar Bogdanović, a premijera je bila planirana za sredinu siječnja. No, krajem prosinca dogodila se prometna nesreća u kojoj je Bogdanović teško ozlijeđen, a od posljedica je preminuo 25. prosinca. Glavnu je ulogu preuzeo Ivan Ćaćić kojem su kolege i kazalište iznimno zahvalni, a on je dokazao profesionalni odnos pun ljubavi prema prijatelju.

Svi sudionici najavne konferencije za novinare posebno su naglasili "nastajanje komične stvari u tragičnom trenutku", za što je trebala kreativna ljubav i energija. Nevjerojatna je i činjenica da je sam Moliere umro glumeći u svoj predstavi "Umišljeni bolesnik".

Kako ističe redatelj Nikola Zavišić, ovo nije klasični Moliere, publika može očekivati puno smijeha, poetskih slika koje su povremeno strašne, a između smijeha i straha je ono što je ključ priče - položaju žene u 17. stoljeću i danas. Koliko se toga promijenilo, može li žena odlučivati o svom životu, imali li pravo na obrazovanje, što je to mizoginija, muški šovinizam - teme su koje propituje ova predstava. Pristup je humorističan, iako pomalo i mračan. Arnolphe je strašni mučitelj koji misli da to nije pa je potrebno mučitelje osvijestiti da su mučitelji. Možda je to rješenje i u današnje vrijeme, osvijestiti probleme koje stvaramo.

Muškarci mogu naučiti, kaže Zavišić, da žene trebaju pustiti na miru i da ne planiraju s njima od njihovog rođenja nešto što one ne žele. Ako se to dogodi, bit će izvrgnuti ruglu i ono što su željeli, kao u slučaju Arnolpha stvoriti od Agnes zrcalni dio sebe, taj će im se odraz otrgnuti i nestati s druge strane.



Tekst i foto: Radio Osijek / IF

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: