Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sve je spremno za Noć muzeja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.01.2020. 12:21 
Naslov:  Sve je spremno za Noć muzeja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli- rečeno je danas novinarima u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti prigodom predstavljanja programa 15. Noći muzeja, u petak, 31. siječnja.

Ovogodišnja zajednička tema je "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", čime se vodio i MLU. Prigoda je to za stvaranje nove stalne publike te da se pokaže kako je muzej središte učenja, istraživanja, kreativnosti i okupljanja. Razvoj Noći muzeja od 2005. godine najbolje oslikava podatak da su muzeji u Hrvatskoj zabilježili preko 5 milijuna posjetitelja.

Viša muzejska pedagoginja u MLU Leonilda Conti predstavila je dio programa koji je nastao u suradnji s Muzejskom udrugom istočne Hrvatske i partnera iz Osijeka, Vukovara, Županje, Iloka i Vinkovaca.

U petak, u 18 sati, počinje putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka prema Muzeju grada Iloka, Muzeju vučedolske kulture te Gradskom muzeju Vukovar. Istodobno će kretati i po jedan autobus iz Županje i Vukovara.

Cilj je, rekla je Conti, umrežiti 9 gradova i muzeja te omogućiti posjetiteljima da iziđu iz svojih gradova, šire znanja i kvalitetno provedu vrijeme. Ravnatelj MLU Eduard Hudolin tome dodaje kako se kroz putovanje, edukaciju i zabavu može vidjeti kakvim sve vrijednostima raspolažu naši muzeji.

U MLU pripremljen je bogat program od 18 do 1 sat. Muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl izdvaja potragu za detaljima, stvaranje zajedničkih radova, radionice za najmlađe i radionice pod nazivom "Otkrivamo fundus".

Plesni studio Shine posjetitelje će svojim nastupom provesti kroz izložbe, a studenti Studija Neverbalni teatar vodit će nazočne izložbenim dvoranama i dovesti ih u prostor suvremenog teatra, a tu je i glazbena točka s koncertom iznenađenja. Za kraj je organiziran i PUB KVIZ.

Program:

Muzej likovnih umjetnosti Osijek

Muzej likovnih umjetnosti već se tradicionalno priključuje obilježavanju Noći muzeja te poziva sve zainteresirane da nas posjete! Ovogodišnja tema Noći muzeja su Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Svjesni aktualnosti teme i ponukani željom da posjetiteljima predstavimo Muzej na inovativan način, osmislili smo prigodan program za sve posjetite.

Program:

18.00 - 01.00 sati - Potraga za detaljima - posjetitelji će cijele večeri sudjelovati u igri potrage za detaljima, a najsretniji će sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja. Izvlačenje posjetitelja koji će uživati u izdanjima Muzeja likovnih umjetnosti bit će u 22:00, 23:00 i 00:00 sati.
18.00 - 00.00 sati - Stvarajmo zajedno - posjetitelji će nakog razgleda izložbe moći sudjelovati u stvaranju zajedničkih radova.
18.00 - 21.00 sati - Dječja noć muzeja - za naše najmlađe posjetitelje organiziramo radionice, slatki kutak, zagonetne sove i mnoga druga iznenađenja.
18.00 - 19.00 sati - Otkrivamo fundus - radionicom ćemo staviti naglasak na bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti i obilježiti 150 godina rođenja Ivana Tišova.
19.30 - 21.00 sati - Dobrovićevim vibrirajućim površinama - posjetitelji će inspirirani izložbom stvarati vlastite radove.
19.00 - 22.00 sati - Plesom kroz postav izložbi - plesni studio Shine djeluje petnaest godina okuplja više od 400 članova djece i mladih, rekreativnih,početnih i naprednih plesača.Studio ima četiri vrsna i kvalificirana plesna pedagoga; Mira Sekereš, Monika Šmit , Suzana Kramarić i Maja Zec koji iza sebe imaju više godina plesnog iskustva. Nastupima u 19:00, 19:45, 20:30 i 21:15 sati posjetitelje će plesom provesti kroz izložbe
21.30 - 22.30 sati - Glazbena točka - koncert iznenađenja
22.00 - 23.00 sati - Improvizacija pokretom - studenti prve godine diplomskog sveučilišnog studija Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi izv. prof. art Maje Đurinović sigurnim će i lakim korakom zakoračiti izložbenim dvoranama i odvesti nas u prostor suvremenog teatra.
18.00 - 01.00 sati - Putovima osnivača slavonskih muzeja: Krovni organizator: Muzejska udruga istočne Hrvatske
Suorganizatori:
- Osijek: Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije u Osijeku, Arheološki
muzej Osijek
- Vukovar: Gradski Muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Franjevački
muzej
- Županja: Muzej Stjepan Gruber
- Ilok: Muzej grada Iloka
- Vinkovci: Gradski muzej Vinkovci

Ove godine će muzeji diljem Hrvatske obilježiti 15. Noć muzeja, pod nazivom Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Po prvi puta Muzejska udruga istočne Hrvatske odlučila je spojiti gradove i njihove muzeje. Ukupno tri autobusa iz Osijeka, Vukovara i Županje provest će ljubitelje kulturne baštine kroz navedene gradove otkrivajući bogatstvo Slavonije i Srijema. Putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka započinje u 18.00 sati prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej grada Iloka, prema Muzeju vučedolske kulture i naposljetku u Gradski muzej Vukovar.

23.00 - 00.00 sati - Kviz - velike obljetnice i važne datume propitat ćemo u kvizu po uzoru na popularne PUB KVIZOVE, a najbolje očekuju iznenađenja.

Arheološki muzej Osijek

Arheološki muzej Osijek u Noći muzeja priprema raznovrstan program za sve uzraste. Posjetitelji će moći razgledati stalne postave muzeja "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek", te prigodnu izložbu iz fundusa muzeja. Najmlađi posjetitelji moći će sudjelovati na igraonicama posebno osmišljenima za Noć muzeja, dok će oni malo stariji moći uživati u posebnom glazbeno vizualnom programu. Tijekom cijelog trajanja manifestacije posjetitelji će moći kupiti publikacije koje je izdao Arheološki muzej Osijek po promotivnim cijenama.

Program:

18:00 - 01:00 sati - U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalne postave Arehološkog muzeja Osijek "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek"
18:00 - 01:00 sati - PUTOVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA - Muzejska udruga istočne Hrvatske odlučila je spojiti gradove, a muzeje približiti istinskim zaljubljenicima u kulturnu baštinu. U 18:00 sati započinje poutovanje organizranim autobusnim prijevozom iz Osijeka prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej grada Iloka prema Muzeju vučedolske kulture i naposlijetku u Gradski muzej Vukovar.
18:00 - 20:00 sati - Radionica za djecu - "Napravi okvir i ponesi kući fotku iz muzeja"
1. razgledavanje različith predmeta po stalnom postavu muzeja i odabir najkul predmeta
2. izrada kartonskih okvira i oslikavanje istih najdražim predmetom u stalnom postavu
3. fotkanje i umetanje fotografije
18:00 - 01:00 sati - Promotivna prodaja publikacija Arheološkog muzeja Osijek - tijekom Noći muzeja posjetitleji će moći kupiti publikacije Arheološkog muzeja Osijek po promotivnim cijenama.
21:30 - 00:30 sati - glazbeni program - In Da Sofa - muzejski lounge w/ Fixsell Art

Muzej Slavonije Osijek

U Noći muzeja 2020. godine odlučili smo veliku pozornost posvetiti donacijama koje su u Muzej Slavonije pristigle u proteklih 25 godina. U iduće dvije godine izložbom Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019. prepričavati ćemo priče o donatorima i predmetima koji su svjedočanstvo suradnje, ali i velike ljubavi prema muzejima i baštini koja je temelj razvoja odnosa između lokalne zajednice i muzeja. Ova vrijedna izložba je ujedno prilika da muzej ostane mjesto susreta i stjecanja novih znanja i spoznaja o našim sugrađanima, o povijesti i kulturi grada Osijeka i okolice, ali i o brojnim udaljenim destinacijama i raznolikim kulturama.

Program:

18.00 - 01.00 sati - Gostujuća izložba "Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa muzeja grada Splita"
Nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe Muzeja grada Splita na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala se potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora”.
18.00 - 01.00 sati - Aktualna izložba donacije – "Izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019."



Tekst: Željka Bačić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: