Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



I dalje loša kvaliteta zraka u Kopačkom Ritu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2020. 13:26 
Naslov:  I dalje loša kvaliteta zraka u Kopačkom Ritu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kvaliteta zraka u Kopačkom ritu već je nekoliko tjedana loša, pokazuju mjerenja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Prema informacijama sa stranice HAOP-a, kvaliteta zraka vrlo je loša u Slavonskom Brodu, gdje razina onečišćenja (koncentracija lebdećih čestica PM10) iznosi 74,53 µg/m3, a loša je u Kopačkom ritu gdje iznosi 38,50 µg/m3. Granična vrijednost za lebdeće čestice PM10 je 50 µg/m3.

No, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju kako nema razloga za brigu. Naime, riječ je o uobičajenoj pojavi smanjene kvalitete zraka tijekom zimskih mjeseci zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, između ostalih ogrjevna sezona (veći broj kućnih i industrijskih ložišta), korištenje fosilnih goriva u kućanstvima i poljoprivredi na području Baranje, pojačan cestovni promet, vremenski uvjeti poput guste magle i sl.

Trenutno onečišćenje zraka izmjereno na mjernoj postaji u Kopačkom ritu, dakle, nije nova pojava, već nešto što što se događa iz godine u godinu na tom području.

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, primjerice kronične plućne bolesnike, da prilagode svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka te izbjegavaju izlaske izvan kuće u danima kada vlada gusta magla.

Inače, podatke sa svih mjernih stanica kvalitete zraka u RH možete pratiti ovdje.

[klik za uvećanje]




Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031, szz.azo.hr/

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: