Približno
2800 ljudi proteklog je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt u kojoj je održano šesto izdanje
festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrsna posjeta nadmašila je očekivanja organizatora, a prve reakcije izlagača i publike su iznimno pozitivne.
Tijekom dva festivalska dana, u petak 10. i subotu 11. siječnja, posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda
više od 110 izlagača. U prvom su redu, kao i obično, to bila vina, a niti ovaj put nisu izostale razne delicije, slastice, piva, žestoka pića. Osim izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program. Naglasak je ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske koji su se predstavili u najboljem izdanju, a brojni su gosti iz
Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije bili mamac za sve goste.
Galerija 031: WineOs 2020. - Osijek Wine Fest
[Foto: Zvonimir Haramustek, Denis Despot][11.01.2020.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)
Vinske radionice, ponovno u "režiji" novinara i pisca
Željka Garmaza, nisu mogle smjestiti sve zainteresirane. Oni koji su osigurali mjesta, imali su prigodu upoznati žive legende vinarstva, prije svih probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja. Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje piva privukle na vinsku manifestaciju.
Publika je mogla uživati i u dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala svoje umijeće.
Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a. Posjetitelji su pozorno pratili što rade i kako kuhaju vrhunski profesionalci, čuli su i pregršt dobrih savjeta za sve one koji vole kuhati u svojim domovima, a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine, ribe...
Rijetko koji događaj u Osijeku izaziva toliku pozornost medija. Proteklog je vikenda najveću vinsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo čak
130 novinara iz preko 60 redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i gastronomskih autora naše regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva. Prva izvješća iznimno su pozitivna što je posebna pohvala organizatorima.
WineOS je i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u
Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji. Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje. Brojni gosti festivala donijeli su i dobru posjetu hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima koji su proteklog vikenda imali pune ruke posla, a dobili su i značajniju medijsku eksponiranost u medijima te na društvenim mrežama. Osim toga, festival je ujedno bio i uvod te posebna pozivnica za predstojeći blagdan Svetog Vinka.
WineOS su ponovno organizirali
udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz značajnu podršku
Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te brojnih partnera i sponzora koji su omogućili Osječanima i gostima vikend za pamćenje. Organizatori su zahvalili svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta, a posebnu zahvalu upućuju izlagačima i gostima uz poruku – vidimo se 2021. na sedmom izdanju WineOS-a.
Tekst: Udruga Dekanter
Foto: Denis Despot
Najava: WineOs 2020. - Osijek Wine Fest [program]