Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



105 godina skautizma u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.12.2019. 11:26 
Naslov:  105 godina skautizma u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izviđači su obilježili veliku obljetnicu u svibnju ove godine velikim okupljanjem izviđača u Gradu Osijeku s oko 1200 sudionika na Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske i izložbom ±100 godina skautizma u Osijeku, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, 100 godina izviđačke pisane povijesti u Gradu Osijeku, kako smo prije dvije godine, prema povijesnim činjenicama imali informacije o počecima skautizma/izviđača u gradu Osijeku (1919.).

No, u tijeku priprema za veliko izviđačko zborovanje, prikupljanjem povijesne skautske građe, došli smo do spoznaje, uvidom u dokumente i fotografije iz privatne zbirke, Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Slavonije u Osijeku, kako su skauti/izviđači počeli djelovati krajem 1914.

To je vrijeme početka Prvog svjetskog rata. Iako na području grada Osijeka nije bilo direktnih ratnih djelovanja rat se osjetio u životu svake obitelji tog vremena. Osijek je u to vrijeme bio pun vojske, škole nisu radile jer su pružale smještaj vojnicima, ranjenici su dolazili s ratišta i bili prevoženi dalje. Učenici, profesori i građani su pomagali ranjenicima koliko su mogli. I baš u tom teškom vremenu za normalno i redovno obrazovanje se osnivaju Izletničke đačke družbe i Skautske družbe u Hrvatskoj prema naputku Visoke kraljevske zemaljske vlade.

Ono što treba naglasiti kako je skautski pokret za mlade i koju trebaju voditi mladi uz usmjeravanje starijih, otvoren za sve. Već se tog ratnog ljeta iz izvještaja Kraljevska realne gimnazije i s njom spojene Kraljevske trgovačke akademije u Osijeku može pročitati kako se mladi organiziraju po uzoru na skaute u Zagrebu i donosi se popis tih učenika koji su radili u bolnicama ili kao skauti te njihovih profesora. Ta praksa je ukinuta u jesen radi sve većeg dolaska ranjenika i bolesnika s fronta te bojazni za zdravlje i obrazovanje te mladeži.

Čuli smo i par riječi od Željka Popovića, profesora visoke škole vezano uz povijest samog fakulteta te suradnje izviđača i učitelja, jer ova obljetnica skauta je i njihova obljetnica jer su skauti osnovani na ustanovi koju njihov fakultet baštini.

Dakle, prije sto i pet godina, 1914. (najvjerojatnije 12.12.1914.) je Gejza Krnic, profesor na Kraljevskoj učiteljskoj školi u Osijeku, a čiju tradiciju nastavlja Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, organizirao prvu skautsku družbu u Osijeku nazvanu ZVONIMIR, i to u zgradi nedaleko odavde, oko jedan kilometar istočno. Stara zgrada je uništena u savezničkom bombardiranju Osijeka 1944., a danas je tamo Obrtnička škola.

Povijest skautizma ili danas izviđača u Osijeku možemo pratiti kroz više faza tj. obnavljanja, neke obilježavaju ratovi, promjena društvenog uređenja ili jednostavno ljudska nesloga. Ni skauti nisu imuni na prešućivanje povijesti, pa kako to biva, često izostave svoje prethodnike. Do povijesnih činjenica je bilo u početku teško doći dok se nismo usmjerili, a danas razvitkom informacijskih tehnologija i sve većom količinom podataka je puno lakše pretraživati našu povijest. Zahvaljujemo se Državnom arhivu u Osijeku, Muzeju Slavonije u Osijeku na korištenoj građi, ali i obitelji Šulc i Krnic, obitelji prvih skauta u Osijeku, na njihovoj suradnji, sjećanjima na djedove i fotografijama iz privatnih albuma.





Tekst i foto: Igor Miklavčić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: