Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Novootvorena Secesijska soba u Staroj pekari upotpunit će specijaliziranu turističku rutu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.12.2019. 10:11 
Naslov:  Novootvorena Secesijska soba u Staroj pekari upotpunit će specijaliziranu turističku rutu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako secesiju u Osijeku ne čini samo arhitektura u Europskoj aveniji, dokazao je posljednji dan Festivala secesije u sklopu kojega je svečano otvoren memorijalni izložbeni prostor koji obiluje ukrasnim i uporabnim predmetima, kao i namještajem starim više od stoljeća. Riječ je o Secesijskoj sobi koja je pronašla svoje mjesto u Staroj pekari barokne Tvrđe, čime je postala dostupna svim zaljubljenicima u ovaj stilski pravac, kao i zainteresiranim turistima. Secesijsku sobu je pred mnoštvom sugrađana i predstavnika Grada Osijeka otvorio osječki restaurator i kolekcionar Zoran Balaban, koji je uz nekoliko stručnjaka i autor cjelokupnog postava.

Neizbrisiv trag secesije seže i do Tvrđe
- Festivalom secesije i otvorenjem Secesijske sobe ušli smo u posljednju fazu aktivnosti u sklopu dvogodišnjeg projekta S.O.S – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica. Cilj projekta bio je kreirati i popularizirati bogatu baštinu u gradu Osijeku kroz novu turističku rutu, kojoj se sada naziru obrisi. Riječ je o Sakuntala parku, secesijskom nizu zgrada Europske avenije, secesijskom zdencu, pa i Radićevoj ulici koja ima nekoliko secesijskih primjeraka. Međutim, secesijska baština nisu samo zgrade, tu su namještaj i nakit, te razni ukrasni i uporabni predmeti iz toga razdoblja koje je kod nas trajalo relativno kratko, ali je ostalo neizbrisiv trag – rekao je uoči otvorenja Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka, pojašnjavajući kako će se specijalizirana turistička ruta od sada protezati i do Tvrđe.

Stogodišnji regali, kredenci, ogledala, naslonjači, vaze, zdjele i pribori za jelo
- Uglavnom je riječ o predmetima iz privatnih zbirki osječkih obitelji, koji su godinama skupljani i restaurirani u našoj radionici i antikvarijatu, a sada su se napokon izložili, kako bi trajno ostali gradu Osijeku. Secesija je u našem gradu počela krajem 19. stoljeća, a pošto je mnogo predmeta od tada uništeno, izgubljeno ili pronađeno u lošem stanju, zadovoljni smo s ovom zbirkom, koju će moći pogledati i nekadašnji vlasnici predmeta ili njihovi nasljednici – istaknuo je osječki kolekcionar Zoran Balaban, podsjećajući kako njegov obrt, odnosno antikvarijat ove godine slavi čak 30. obljetnicu postojanja.

Balaban je pritom održao i predavanje o osječkom nasljeđu Secesijske sobe, u kojemu je otkrio imena obitelji apotekara, arhitekata, odvjetnika, veterinara, bivših gradonačelnika i mnogih drugih vlasnika izloženih regala, kredenaca, ogledala, naslonjača, stolaca, vaza, zdjela, nalivpera i pribora za jelo. Secesija se provlači kroz sve izložene predmete, a svaki predmet ima jedinstvenu priču, zaključio je naposljetku Balaban, zadovoljan što je Festival secesije završio upravo u Secesijskoj sobi, u kojoj će ovaj stilski pravac sada nastaviti živjeti i na najbolji način biti predstavljen svim zainteresiranim posjetiteljima.







Tekst i foto: Marko Mandić/Symbol d.o.o.

Pročitajte i..
[FOTO] Bliži se kraj Festivala secesije Osijek - Protekla tri dana Osječani su živjeli u duhu secesije
[FOTO] Počeo je Festival secesije u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: