Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Danas je predstavljen Vodič za umirovljenike

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.12.2019. 14:04 
Naslov:  Danas je predstavljen Vodič za umirovljenike
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovogodišnje izdanje Vodiča za umirovljenike predstavili su danas prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te pomoćnica pročelnika Romana Kovačević.

Želja je Gradske uprave pružiti umirovljenicima važne informacije kako bi u svakom trenutku mogli aktivno živjeti, brinuti o zdravlju, rekreirati se i sudjelovati u kulturnim, umjetničkim i obrazovnim aktivnosti koje su im namijenjene. Prema riječima prvog potpredsjednika Gradskog vijeća Drage Šerića, ovaj je vodič koncepcijski i sadržajno različit u odnosu na prošlogodišnji.

-Želim prije svega, uime gradonačelnika Ivana Vrkića i svoje osobno ime, zahvaliti dobrim ljudima koji su radili na Vodiču kojeg, ovako koncipiranog i sadržajnog, sigurno nema ni jedna lokalna uprava i samouprava u Hrvatskoj. Ovaj je Vodič namijenjen osobama treće životne dobi, a sadržajno pokriva područja koja su važna za njihov život. Vodič obrađuje teme najčešćih bolesti koje pogađaju starije, udruge i društva koja se nastavljaju na problem bolesti, pomoć u kući, pravilnu prehranu, tjelovježbe, kulturu i na kraju dajemo savjete kako imati zdravo i aktivno starenje. Posebno želim naglasiti da su eminentni osječki liječnici specijalisti dali veliki doprinos u obradi tema vezanih uz najčešće bolesti koje se pojavljuju kod osoba treće životne dobi odnosno prevenciju i liječenje. – rekao je Drago Šerić.

U Vodiču za umirovljenike, također su predstavljene i udruge koje se bave pomoći u kući, prehranom i tjelovježbom, ali i kulturne ustanove poput Hrvatskog narodnog kazališta, Gradske i sveučilišne knjižnice, Muzeja Slavonija i Muzeja likovnih umjetnosti. Uz savjete osobama treće životne dobi, Vodič donosi i mogućnosti za druženja kroz udruge, boravak za umirovljenike i slično.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić kazao je kako je Vodič koji Gradska uprava izdaje u kontinuitetu, usmjeren prema 30-ak tisuća sugrađana, umirovljenika s područja grada, a ideja vodilja je – zdravo i aktivno starenje.

-Prošli vodič bio je više okrenut socijalnim temama, ostvarivanju socijalnih prava i socijalnom uključivanju, a ovaj je usmjeren prema prevenciji, kretanju, uključenosti i rekreaciji. Ideja je informirati naše sugrađane o svim sadržajima koji ih zanimaju, o mjestima i načinu kako to mogu ostvariti, a kroz povećanje proračunskih sredstava za 2020.godinu, u suradnji s partnerima – razvijamo i nove programe i sadržaje gdje umirovljenici mogu kroz kulturu, zabavu, rekreaciju i niz drugih aktivnosti ostvariti puninu svoga života. – naglasio je pročelnik Romano Kristić.

Kako je istaknuto, Grad Osijek će nastojati, uz već postojeći, otvarati i nove poludnevne i dnevne boravke za umirovljenike u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, razvijati nove inovativne socijalne usluge za starije osobe s ciljem sprječavanja njihove institucionalizacije te uvećanjem novčanih potpora ublažiti njihovo siromaštvo, a kontinuiranim informiranjem, poticanjem i ponudom novih sadržaja minimalizirati socijalnu isključenost.

Vodič je besplatan i tiskan je u 5.000 primjeraka, a od utorka, 17. prosinca, bit će dostupan u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, u Gradskoj upravi, udrugama umirovljenika kao i njihovim udrugama partnerima koje provode programe za umirovljenike.
U digitalnom obliku, Vodič za umirovljenike dostupan je OVDJE, a prema najavi, Vodič će biti predstavljen i podijeljen umirovljenicima i sutra od 9 sati na osječkoj Glavnoj tržnici u okviru Umirovljeničkog utorka.

Iz Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo najavili su i kako – s obzirom na dobru povratnu informaciju vezanu uz prijašnje brojeve Vodiča za umirovljenike – nadalje osluškuju bilo javnosti te će i nagodinu nastaviti s izdavanjem sličnog sadržaja.





Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: