Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg - Čaroban u kolačima, mističan u pričama

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2019. 11:06 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg - Čaroban u kolačima, mističan u pričama
12.12.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 12. prosinca 2019.

Čaroban u kolačima, mističan u pričama

Bez dva se fina ploda skrivena pod ljuskama ne mogu zamisliti blagdani, barem je tako u Slavoniji. Zanimljivo je da i jedan i drugi plod imaju dobre veze na Olimpu: orah je tako pod zaštitom Zeusa (ili Jupitera), a lješnjak pod zaštitom njegovog brzog, spretnog i pametnog sina Hermesa (Merkura). Priče o lješnjacima, bogovima i ljudima idu i puno dublje u prošlost, a tragovi, kojih ima posvuda po svijetu, govore kako je zasigurno bio i hrana žiteljima srednjeg i mlađeg kamenog doba. Gdje god je rastao, oko njega su rasle i priče o njegovoj mističnoj i iscjeliteljskoj moći, a moć nije imao samo plod, već i njegove grančice. U drevnoj je Kini bio jedan od 5 svetih plodova, a poznato je da su ga grčki i rimski antički liječnici i ljekarnici koristili u mnogim ljekovitim pripravcima.

Pun tzv. dobrih ulja, proteina, prehrambenih vlakana, vitamina (osobito E) i minerala plod lješnjaka danas je više od ukusnog sastojaka najukusnijih kolača. Iako priče o njemu više nisu mistične, njegova je dobrobit za naše zdravlje nesporna.

Umjereno i kontinuirano konzumiranje lješnjaka pomaže regulirati probavu, razinu šećera u krvi, pa i tjelesnu masu; lješnjak ima snažan antioksidativni kapacitet pa na taj način štiti stanice od oksidativnog šoka i sprječava upalne procese, blagotvoran je za srce i mentalno zdravlje. No, ponekad teško je biti umjeren kada su lješnjaci u pitanju, a to ćemo si ovoga četvrtka na Eko trgu oprostiti i uživati u finim slavonskim kolačima – šapama i medenjacima koje su pripremile članice udruge Šokačka grana iz Osijeka. A je li te ukusne plodove teško ekološki uzgojiti, saznat ćemo od proizvođača, jednog od veterana u ekološkoj poljoprivredi u nas.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: