Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja, vol. 12/19 "Advent uz knjigu" [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.12.2019. 20:29 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja, vol. 12/19 "Advent uz knjigu" [nagradna igra je završena]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Advent je počeo, napokon je zahladilo, malo nam nedostaje snijeg ali zato dekoracije u Tvrđi pokrivaju sve manjkavosti pune zimske idile. Za sve zimogrozne i one koji se nakon šetnje gradom vole ugrijati ispod dekice i uz dobru knjigu, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ovoga puta priskače u pomoć. Đelo od Gisko donosi pregled novih naslova pristiglih u knjižnicu, za svakog po nešto, za razbibrigu ili dubokoumna promišljanja.

Odmah na početku skupina romana koja udara u samu bit čovjekova bića, riječ je o obiteljskim romanima, a prvi među njima je "Mučna ljubav" Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu. Priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. "Nebo puno knjiga" Amy Meyerson dirljiv je roman o obitelji, oprostu i ljubavi prema čitanju. Roman velika srca i prodorna uvida, lirska priča o obitelji, ljubavi i iscjeljujućoj snazi zajedništva. Sjajna knjiga s pričom koja se uvlači pod kožu je i roman "Crveni adresar" Sofije Lundberg koji govori o uspomenama, prijateljstvu i snazi ljubavi. Glavna junakinja, Doris, odrasta u skromnim uvjetima. Kad je imala deset godina, otac joj je darovao nešto posebno: crveni adresar u koji će ona zabilježiti sve ljude koji joj budu nešto značili u životu… Sljedeći je na redu suvremeni roman naziva "Disanje u mramor" Laure Sintije Černiauskaite, poetska je to i mračna priča o ljubavi i nasilju, o umjetnosti i vezama, obmani i smrti, o obitelji koja se raspada i ženi dovedenoj na rub bezumlja. Ova tragična, poetska priča, iako nevelika opsegom, uspjela je u svoje stranice utkati mnoge osjetljive teme poput ljubavi, samoubojstva, izdaje, bolesti djeteta, alkoholizma, ubojstva te unutarnjeg konflikta jedne umjetnice. Sljedeći naslov donosi autorica velikih svjetskih hitova Minijaturistica i Muza koja je napisala sjajan, snažan i duboko potresan roman o tajnama, pripovijedanju, majčinstvu i prijateljstvu, o tome kako se gubimo i pronalazimo. Riječ je o povijesnom romanu "Ispovijest" autorice Jessie Burton.

[klik za uvećanje]


Nastavljamo s jednako zanimljivim naslovima okupljenim u kategoriju društveni roman. Izvrstan roman "Noć u Caracasu" Karin Sainz Borgo dramatična je priča o očajničkoj borbi jedne žene da preživi pogibeljna previranja u suvremenoj Venezueli, obilježenoj svakodnevnim nasiljem, prosvjedima, ubojstvima, inflacijom i kroničnim manjkom osnovnih potrepština. Protagonistica prvog romana Karine Sainz Borgo mlada je žena koja se našla usred kolapsa rodnog grada i domovine u trenutku kad proživljava i osobnu tragediju. "Plavetnilo" genijalne Maje Lunde tvori inspirativnu i duboko dirljivu priču o snazi prirode i nesalomljivosti ljudskog duha. Putovanje brodom od Norveške do Francuske izvlači sjećanja o vlastitom životu, aktivizmu i velikoj nesretnoj ljubavi. Nicola Lagioia autor je romana "Bijes" koji je ujedno i intimna obiteljska saga s elementima trilera, i bolno precizan portret moralno posrnulog društva. Priča o pohlepi i iluzijama, višim ciljevima i površnosti. I cijeni navodne sreće. Nakon društvenih romana slijede nam dva ljubavna romana. Prvi, "Mali kafić u Kopenhagenu" Julie Caplin mjesto je gdje sve miriše na cimet, vruća je čokolada glatka poput svile, a romantika čeka iza svakog ugla. Ova priča je o avanturi, uspjehu, glamuru, statusu i budućnost. I drugi, Susjedova trava, prvijenac je britanske spisateljice i glumice Ruth Jones. Donosi živopisnu priču o dva braka i staroj aferi koja prijeti da će ih raskinuti. Je li trava doista zelenija u tuđem dvorištu saznajte u ovome bestseleru Sunday Timesa kojemu nećete moći odoljeti.

[klik za uvećanje]


Za kraj, pet naslova, pet uvijek traženih kriminalističkih odnosno psiholoških romana. "Djetetovo dijete" napeti je kriminalistički roman koji je napisala slavna Ruth Rendell pod pseudonimom Barbara Vine. Kada Grace i njezin brat Andrew naslijede bakinu kuću, odluče se useliti u nju zajedno, a uskoro će im se pridružiti i još jedna osoba. No odnosi između njih troje ubrzo postaju napeti… "Izbliza" Care Hunter prvi je roman iz serije kriminalističkih romana o inspektoru Adamou Fawleyju. Osmogodišnja Daisy Mason sinoć je nestala sa zabave u obiteljskome domu. Nitko od susjeda u njezinoj mirnoj ulici u predgrađu ništa nije vidio, barem tako tvrde… "Otkrij mi tajnu" Karen M. McManus drugi roman autorice donosi otkrivanje tajni, razotkrivanje ubojica, krive informacije i… neočekivani kraj. Nastavljamo s ljupkim naslovom ali nimalo "ugodnim" sadržajem, "Gdje šuma susreće zvijezde" Glendy Vanderah psihološki je roman kojeg nećete ispuštati iz ruku. Nakon gubitka majke i borbe s tumorom, Joanna Teale nastavlja s istraživanjem ptičjeg staništa u Illinoisu kako bi dokazala da je nedaće nisu slomile. Njezina se rutina prekida kada se pred vratima pojavi bosonogo i modricama prekriveno dijete. Djevojčica se predstavlja kao Ursa i tvrdi da je poslana sa zvijezda kako bi svjedočila o pet čudesa… Kada pripovjedač u naslovu "Divlji dječak: zabilješke s planine" odluči pobjeći iz grada u planinu gdje nije bio više od desetljeća, i ne sluti kamo će ga taj bijeg odvesti. U unajmljenoj kućici, na prvi pogled daleko od civilizacije, polako uspostavlja svoj odnos s prirodom i planinom. Od travnja do kasnog listopada proživi četiri godišnja doba, i počinje polako shvaćati prirodu, ali i sebe samoga.

[klik za uvećanje]


Uživajte u čitanju, ovo je samo mali dio onoga što je u posljednjih desetak dana pristiglo u GISKO. Posjetite nas, istražite naše police!

Nagradna igra
Portal Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu "Sve zbog jednog poljupca" / Tracy Anne Warren vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031 & GISKO mi poklanjaju knjigu: Sve zbog jednog poljupca!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Ana Marenjak

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!



Tekst i foto: Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: