Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg - Orah – miljenik Jupitera, antičkih liječnika i sladokusaca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.12.2019. 9:56 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg - Orah – miljenik Jupitera, antičkih liječnika i sladokusaca
05.12.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 5. prosinca 2019.

Orah – miljenik Jupitera, antičkih liječnika i sladokusaca

Priča o orahu ima sretan početak i kraj. On je besprijekoran. Možda i stoga što njegov plod nalikuje ljudskom mozgu, nitko mu ne želi nalaziti mane. A teško bi to i uspio, jer orah je – ni manje ni više – pod zaštitom Jupitera, moćnog i dobrohotnog vrhovnika bogova. Tako su vjerovali stari Rimljani, a od tog doba možemo pratiti i njegovu afirmaciju u ljekarničkim naputcima za mnoge bolesti i probleme– od dječjih kolika, ugriza pasa (pa i ljudi), modrica, rana, trovanja, slabe probave, nesanice, lošeg raspoloženja, do gangrene i nesanice. Veliko mu je poglavlje u jednoj od prvih medicinskih knjiga „Materia Medica“ posvetio Dioskurd, kasnije ga u brojnim zapisima hvali Galen. Veliko poglavlje enciklopedijskog djela Plinija Starijeg („Historia Naturalis“) također je posvećeno orahu, a mnogo se toga o njemu može naći i u Kanonu medicine čuvenog Avicene. Avicena ga je istinski volio ne samo zbog ljekovitosti, već je uživao u njegovom okusu, pa je osim ljekarničkih naputaka zapisao i prvi recept za kandiranje oraha. Moguće da upravo od tog doba (11. st.) započinje i ona druga, slatka priča o orasima.

Sa slatkom pričom o orasima, baš po slavonski, započet ćemo prosinački ciklus na našem Eko trgu. Domaća gužvara s domaćim, slavonskim ekološkim orasima, topli čaj i kuhano vino –pozivnica su da upoznate naše goste. Iz Otoka nam stižu fini orasi, dok nam blagdansko ozračje prosinca donose posebni gosti – članovi učeničke zadruge AgroVet iz Poljoprivredne i veterinarske škole, Osijek. Zadrugari su se, doznajemo, jako dobro pripremili: donose nam svoje neodoljivo ukusne pekmeze, čajeve, voćni ocat, božićne ukrase, vjenčiće za vrata, cvjetne aranžmane i dr., kuhat će vino koje su sami proizveli, a Eko trg bit će njihov i u petak.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: