Zamjenik gradonačelnika
Boris Piližota danas je na
daskama Vodenice, najvećeg mlin-broda u Hrvatskoj nedaleko gradskoga središta – upalio
prvu adventsku svijeću i uputio prigodnu rođendansku čestitku gradu i sugrađanima. Direktor Turističke zajednice grada Osijeka
Saša Uranjek, pod čijim se pokroviteljstvom odvijalo događanje, upalio je svjećice na rođendanskoj torti i skupa s uzvanicima nazdravio slavljeniku, Gradu na Dravi.
-
Obilježavamo 233. rođendan Osijeka kada su se ujedinili Gornji i Donji grad s Tvrđom. Ovom prigodom svim Osječankama i Osječanima čestitam Dan grada – želim puno sreće, zdravlja i uspjeha te u naredna četiri tjedna tijekom došašća – puno ljubavi, mira i nesebičnosti u dijeljenju svega onoga što vrijeme adventa sa sobom donosi. – rekao je prilikom paljenja prve adventske svijeće zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
Piližota je ujedno podsjetio da se ova, gotovo
dva milijuna kuna vrijedna replika negdašnjih vodenica, financirala u sklopu IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske i da je Europska unija izdvojila milijun, a razliku je osigurao Grad Osijek. Vodenica je već opravdala uložena sredstva jer uz izobraznu namjenu, promovira obnovljive izvore energije i ekološke proizvode, a povrh toga je svojevrsna
turistička atrakcija gdje se priređuje niz društvenih i zabavnih događanja.
Vodenica sa svojim bogatim sadržajima, pod vodstvom idejnoga začetnika i projektanta
Stanislava Davidovića, ponudila je danas obilje rođendanskih sadržaja – stručno vodstvo kroz povijest vodenica, dječje radionice i igraonice, podjelu paketića žita, romantičnu vožnju Dravom uz tople dekice i čaj te kušanje tradicionalnih jela.
O vodenici se predano brine njen idejni začetnik i projektant, predsjednik Udruge vodenica Stanislav Davidović, a gospođa
Boba Davidović otkriva koje su tradicionalne slavonsko-baranjske delicije pripravili sugrađanima za rođendan koji svi slavimo.
-
Pripremili smo ono što su jeli naši stari: palentu od brašna s vodenice, čvarke, švargl, pracne, kruha i masti, paprike, razne namaze, domaći pekmez, domaći sok, kuhano vino, čaj. – kazala je Davidović
Tekst i foto: Osijek.hr
Najava: Vodenica: Radionice i predavanja povodom Dana grada