Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Više od 50 žena iz OBŽ sudjelovalo na poduzetničkoj konferenciji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.11.2019. 13:03 
Naslov:  Više od 50 žena iz OBŽ sudjelovalo na poduzetničkoj konferenciji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mreža žena poduzetnica Women in Adria u Antunovcu je održala konferenciju s ciljem edukacije i umrežavanja žena poduzetnica i onih koje to žele postati, kao i pokretanje dijaloga s lokalnim vlastima o specifičnostima ženskog poduzetništva i mogućnostima potpore.

Direktorica Women in Adria Ivana Matić istaknula je kako u sferi poduzetništva žene moraju biti prkosne i ponosne, kako i kaže i sami naziv konferencije.

Women in Adria već dvije godine djeluje izvan Zagreba, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, dajemo podršku ženama u poduzetništvu, ali i onima u korporativnom, pa i javnom sektoru. To je važno istaknuti jer sve pozitivne stvari koje smo napravile za žene poduzetnice, napravile smo uz podršku naših žena iz korporativnog i javnog sektora”, istaknula je Matić te dodala kako ohrabruje broj žena koje su danas tu, a pogotovo to što je taj broj iz godine u godinu sve veći.

Sve više žene vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, to rezultira sjajnim pričama i karijerama. To nas raduje i stojimo i dalje iza vaših ambicija,” istaknula je Ivana Matić.

Sudionice su se educirale o tome kako osigurati naplatu potraživanja i naplatiti se u slučaju neplaćanja, o čemu je govorila odvjetnica Vesna Koški. O pripremi EU projekata govorila je Tajana Lovrić iz tvrtke PJR d.o.o. O izazovima korištenja HBOR-ovih kredita kao izvora financiranja malih poduzetnika govorio je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju.

O temi kako lokalne vlasti mogu pomoći poduzetnicama s poduzetnicama su u raspravi sudjelovali Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hamag Bicro, Nataša Tramišak - pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko- baranjske županije te Danijela Žagar načelnica uprave za poduzetništvo i obrt (MINGO).

Načelnik Antunovca Davor Tubanjski istaknuo je važnost poduzetništva za Općinu Antunovac, kao i za cijelu Slavoniju te dodao kako će se u proračunu za iduću godinu značajna sredstva usmjeriti na rast ženskog poduzetništva. Istaknuo je kako je cilj stvoriti poticajno okruženje, a povratne informacije koje dobije na ovakvim raspravama su jako bitne. Poduzetnice su istaknule važnost poticaja za troškove dječjeg vrtića u lokalnim sredinama te pohvalile potez po kojem je trošak vrtića odnedavno porezno priznat trošak. Istaknule su važnost kapitala mira i tišine, koji su ženama često luksuz.

Danijela Žagar osvrnula se na kritike Zakona o doprinosima kojeg poduzetnici smatraju štetnim.Rekla je kako će porezne mjere ići dalje. Ako se ovaj zakon pokaže štetnim mijenjat će se za dvije godine, a moguće i prije.

Ivana Matić iznijela je podatak kako je poduzetnička aktivnost u Osječko-baranjskoj županiji jako niska. Konstatirala je kako podaci pokazuju da u sredinama gdje je poduzetništvo slabije razvijeno, tu vidimo više žena poduzetnica te smatra takav fenomen poduzetništvom iz nužde.

Nataša Tramišak kazala je kako je zadnjih 10 godina poduzetništvo u ovoj županiji na niskoj razini, ali u posljednjoj godini bilježi se porast broja poduzetnika i to onih koji posluju s dobiti. “Ima puno više osnovanih tvrtki nego onih koje se gase. Žensko poduzetništvo je na razini cijele RH prepoznato kao problem.
Umrežavanje žena i razmjena iskustava je jako bitna. Žene često imaju ideju, ali ne znaju kako
”, istaknula je Tremišak te navela što javni sektor može napraviti:

Koristeći sredstva dostupnih fondova možete dobiti subvencioniranje kamatne stope, ali to je kredit i to morate vratiti. Umjesto kredita postoje i potpore, Osječko-baranjska županija ih daje svake godine,” istaknula je Tremišak.

Mario Turalija u ime Hamag Bicro istaknuo je konkretne pogodnosti koje nude poduzetnicima početnicima.
Mi radimo u službi poduzetnika i naš cilj je da oni što više koriste naše usluge kako bi pospješili svoj rast i stvorili dodanu vrijednost, što se tiče prihoda i dobiti, ali i zapošljavanja”, istaknuo je Turalija.



Tekst i foto: Pyaar

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: