Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Restauratorski odjel Osijek: Otvorenje izložbe "20 godina Restauratorskog odjela Osijek" [2019.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.11.2019. 13:44 
Naslov:  Restauratorski odjel Osijek: Otvorenje izložbe "20 godina Restauratorskog odjela Osijek" [
27.11.2019. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski restauratorski zavod ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe „20 godina Restauratorskog odjela Osijek” u srijedu, 27. studenoga 2019. u 18 sati u prostorima Restauratorskog odjela Osijek, Fakultetska 4.

Izložbu će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predstavnik osječko-baranjske županije, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, Zvonimir Bojčić, prof. i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Restauratorski odjel Osijek
Devedesetih godina 20. stoljeća počela je realizacija višegodišnje ideje o osnutku restauratorske radionice u Osijeku Hrvatskog restauratorskog zavoda. Pri tome je, osim Ministarstva kulture RH, veliko zanimanje za zaštitu i obnovu ratom stradale hrvatske kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iskazala i Zajednica podunavskih regija. Tijekom Domovinskog rata hitnom evakuacijom i smještajem u priručna spremišta te sigurne depoe u Ludbregu i Klanjcu spašene su najvrjednije umjetnine iz crkava, muzeja i galerija. Uspostavom mira uslijedio je njihov povrat, a stanje umjetničkih predmeta zahtijevalo je obnovu i primjenu aktivnih metoda zaštite, i na muzejsko-galerijskim zbirkama i na crkvenim inventarima, ali i na graditeljskom naslijeđu.

Restauratorski odjel Osijek Hrvatskog restauratorskog zavoda počeo je s radom u siječnju 1999. godine, a svečano je otvoren 2000. godine prigodnim postavljanjem spomen-ploče. Od tada djeluje kao jedan od odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda, središnje javne ustanove za konzervatorsko-restauratorsku djelatnost u Republici Hrvatskoj.

Restauratorski odjel Osijek u početku je bio usmjeren na konzervatorsko-restauratorske radove na pokretnim kulturnim dobrima. Usporedno sa sanacijom ratnih šteta, povećavao se broj zahtjeva za provođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživačkih radova na nepokretnim kulturnim dobrima, uključujući i zidno slikarstvo te kamenu plastiku i štuko-dekoraciju. Tijekom dvadesetogodišnjeg rada djelatnici i suradnici osječke radionice istražili su, valorizirali, dokumentirali, konzervirali i restaurirali oko tri stotine umjetnina i nepokretnih kulturnih dobara na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Među izvedenim radovima ističu se dva drvena polikromirana barokna oltara iz crkve sv. Mihaela arkanđela iz Osijeka s pripadajućim oltarnim palama, oltari sv. Ivana Krstitelja iz crkava u Sibinju i Valpovu, oltar Presvetog Srca Isusova iz crkve sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, oltarna pala Sv. Jakov pobjeđuje Saracene iz crkve sv. Jakova u Osijeku, sakristijska zidna oplata iz crkve Sv. Trojstva u Slavonskom Brodu, ikonostasi iz Dalja, Darde i Bobote te kulturna dobra iz fundusa Muzeja Slavonije i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku te Spomen-galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju. Važan dio aktivnosti djelatnika Restauratorskog odjela Osijek bio je i sudjelovanje u projektu Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol te sustavna konzervatorsko-restauratorska istraživanja brojnih povijesno važnih zgrada, kapela i crkava u Osijeku (zgrade Županijskog suda, Osječko-baranjske županije, Glavne pošte, Hrvatske gospodarske komore, Sokolskog doma i Paviljona Gradski vrt, crkve Preslavnog Imena Marijina, crkve sv. Petra i Pavla, kapela sv. Roka u osječkom Gornjem i Donjem gradu, kapele sv. Ane, secesijskog niza stambenih zgrada u Europskoj aveniji te brojnih profanih zgrada najstarijega dijela grada – Tvrđe zajedno s pilom Sv. Trojstva), Bapskoj, Bilju, Donjem Miholjcu, Dragotinu, Đakovu, Feričancima, Gorjanima, Ivanovcu, Lovčiću, Slavonskom Brodu, Valpovu, Velikoj Kopanici, Viljevu, Vukovaru i drugdje.

U sklopu izložbe bit će organizirana popularno-stručna predavanja, te radionice na kojima će se polaznici moći okušati u restauriranju slika, drveta, pozlate i zidnog oslika.

Izložba se može razgledati do 6. prosinca 2019., radnim danom od 9 do 17 sati. Ulaz je slobodan.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: