Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Studio "Eccentric": Radionica "Unaprijedi izvedbu i smanji ozljede u sportovima izdržljivosti"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.11.2019. 9:28 
Naslov:  Studio "Eccentric": Radionica "Unaprijedi izvedbu i smanji ozljede u sportovima izdrž
23.11.2019. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Radionica "Unaprijedi izvedbu i smanji ozljede u sportovima izdržljivosti" održat će se 23. studenog 2019. u studio "Eccentric".

Poboljšanje i unaprjeđenje izvedbe i smanjenje ozljeda u sportovima izdržljivosti kroz prehranu i trening

Ova radionica prvenstveno je namijenjena svim onima koji su se odlučili krenuti baviti trčanjem, bilo na kraće ili dulje rute, onima koji se žele odvažiti na polumaraton, maraton, triatlon, ali i koji već trče duže vrijeme, i svim sportašima koji se bave treninzima izdržljivosti.

Ideja cjelokupnog koncepta je smanjiti ozljede i poboljšati izvedbu, kako kod ljudi koji se bave trčanjem, posebice maratonima, ali i općenito sportovima izdržljivosti, biciklizmom pa i triatlonima. Koncept je posložen tako da postoje tri radionice u nizu i svaki dio se može odslušati zasebno, no u biti čine cjelinu.

Ovo je prva radionica, sljedeća je zakazana 13.12, a završna krajem siječnja. Na prvoj radionici predavači su Strahinja Kukić, Vanja Knežević i Maja Diklić Dačić. Trajanje radionice je 7 sati plus upiti i komentari na kraju.

Strahinja će započeti radionicu i pomoći vam da o treningu razmišljate kroz fiziološki aspekt, poštujući svoje tijelo i njegov ritam.
Cilj ovog prvog predavanja je da se upoznamo s osnovnim funkcijama hormona, njihovoj ulozi u ponašanju, sportskom performansu i emotivnom životu pojedinca. Govorit ćemo o sportskoj ženskoj trijadi (izostanak ciklusa, osteoporoza i poremećaj prehrane) i strategijama sprečavanja iste.

Na prvom predavanju govorimo o cirkadijalnom ritmu, proteinima i hormonima koji se luče u odnosu na doba dana. Kada je najbolje provoditi pojedine vrste treninga, a kada bi to moglo biti kontraindicirano. Kako cirkadijalni ritam, odnosno poremećaj istog utječe na cjelokupno zdravlje i što mi možemo napraviti povodom toga. Koliko su naše žlijezde predviđene za dugotrajne fizičke aktivnosti i kako ih adekvatno oporaviti.

Ideja ovog i naredna dva predavanja je razvoj strategije koja će nam pomoći da o treningu razmišljamo kroz fiziološki aspekt, naučimo slušati svoje tijelo i prepoznajemo signale koje nam ono šalje.

Vanja će podijeliti svoje iskustvo u trčanju, o motivaciji i o svim praktičnim izazovima jedne maratonke.
U prvoj radionici će obraditi sljedeće teme:
- Kako krenuti s trčanjem i kako sam ja počela,
- Kako početi trčati i ne odustati
- Kako je izgledao moj prvi polumaraton i maraton, problemi s kojim sam se ja susrela u pripremama i greške koje sam napravila na prvom maratonu
- Oprema koja ti je potrebna kroz godinu

Na drugoj radionici će pričati kako izgleda jedna godina u životu trkača, razlike između ljetnih i zimskih priprema, savjeti za trčanje ljeti/zimi, kako izgleda moja zimska baza, treninzi kroz tjedan, kako biram utrke, savjeti za velike utrke van Hrvatske, a na trećoj radionici obraditi motivaciju i mentalni trening.

Majin dio predavanja bit će usmjeren na vježbe disanja i stabilnosti (trupa,donjih i gornjih ekstremiteta).

Stabilnost centra tijela (core) nužna je za optimalnu izvedbu kako kod rekreativaca, tako i kod svih profesionalnih sportova i ona se ne može postići samo pukim snaženjem trbušnih, leđnih, glutealnih ili bilo kojih drugih mišića. Stabilnost trupa postiže se kroz preciznu koordinaciju, sinergiju i regulaciju intra abdominalnog tlaka koji je reguliran od strane centralnog živčanog sustava.

Kroz ovu, prvu, radionicu dobit ćete alate kako aktivirati intrinzične stabilizatore kralježnice (duboke mišiće koji nam služe za stabilnost našeg trupa) u svrhu optimiziranja pokreta i poboljšanja izvedbe, smanjenog rizika od ozljeda, te bržeg povratka u "igru" nakon ozljede.

Različita istraživanja pokazuju kako za kvalitetnu izvedbu nije dovoljno baviti se samo matičnim sportom. Ono što ponekad čujem u razgovoru s ljudima koji ili započinju trčati ili započinju trčati maratone ili već neko vrijeme trče, je to da imaju bolove u stopalima, listovima, leđima, i ti bolovi ima znaju ograničiti izvedbu ili ih čak u potpunosti izbaciti iz trčanja. Ove radionice smišljene su sa svrhom informiranja i poboljšanja a sve u svrhu smanjenja ozljeda i poboljšanja rezultata i temeljene su na najnovijim znanstvenim istraživanjima iz područja treninga i terapije.

Na drugoj radionici Maja će se predavati o vježbama pokretljivosti i fleksibilnosti, a u trećoj će kao predavač sudjelovati Igor Dačić i pokazati elemente vježbi jakosti i ideje za trening u dane kada se ne trči.

Cijena jedne radionice je 650 kn. Early bird cijena je 500 kn i možete ju uhvatiti do 16.11.2109. a broj mjesta na radionici je ograničen tako da preporučujemo da što prije rezervirate svoje mjesto. Ako uplatite sve tri radionice odjednom, cijena svake radionice je tada 400,00kn, odnosno 1200,00kn za sve tri.

Uplatu možete izvršiti na:
Udruga Ekscentrik, Osijek, M.Divalta 162
IBAN: HR8723600001102233666

Svrha uplate: za radionicu (ime radionice)

Informacije u inbox, mail kontakt[at]eccentric[dot]hr ili na telefon 092 328 0802



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: