Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek obilježio Dan dobrovoljnih darivatelja krvi [2019.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.10.2019. 13:35 
Naslov:  Osijek obilježio Dan dobrovoljnih darivatelja krvi [2019.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi, a tim je povodom Gradsko društvo Crvenog križa uručilo priznanja i zahvalnice višestrukim dobrovoljnim darivateljima za 35, 50, 75, 100, 125 i više od 150 darovanja krvi.

Priznanja i zahvalnice danas je primilo 109 dobrovoljnih davatelja krvi koji su dali 6530 doza krvi, svaka doza može spasiti čak tri života - rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Denis Ćosić zahvaljujući današnjim dobitnicima. Krv je kao lijek nezamjenjiva, ne možemo je proizvesti, jedini način pomoći osobi koja treba krv je da je daruje zdrav čovjek - istaknuo je Ćosić navodeći načela dobrovoljnog davanja krvi: besplatno, solidarno, anonimno i dobrovoljno.

Banka krvi osječkog KBC-a druga je po veličini u Hrvatskoj, na godinu prikupi više od 31 tisuće donacija - rekla je vd predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, dr. med. te je otkrila da će osječka Banka krvi, prva u Hrvatskoj, proizvesti novi krvni pripravak a riječ je o koncentratu trombocita dobivenom na staničnom separatu koji će biti podvrgnut posebnoj metodi kojom će se postići najviša sigurnost transfuzijskog liječenja.

Prošle je godine osječki Crveni križ prikupio oko 13 tisuća doza krvi, ove godine s 11 tisuća već premašio godišnji plan te u svakom trenutku može ispuniti potrebe zdravstvenih ustanova. Prošle je godine Gradsko društvo prikupilo 13 tisuća doza što Osijek svrstava u sam vrh prikupljenih doza na 100 stanovnika.





Tekst i foto: Monika Kralj/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: