Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trg Ante Starčevića: Instalacija "Karambol" autora Vinka Vidmara

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.10.2019. 9:27 
Naslov:  Trg Ante Starčevića: Instalacija "Karambol" autora Vinka Vidmara
18.10.2019. 11:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U petak, 18. listopada 2019., u 11 sati na osječkom Trgu Ante Starčevića bit će postavljena instalacija „Karambol“ autora Vinka Vidmara. Rad je nastao u produkciji Otvorenog likovnog pogona u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek.

Trgovi su mjesto druženja ali i reprezentacije, predstave koju grad ima o sebi ili ju želi odaslati u javnost. Trg Ante Starčevića je središnji gradski trg, prostrani otvoreni prostor kojeg krase dvije skulpture: „Ljudi“ (ili „Grupa građana“) ak. kipara Branka Ružića i spomenik dr. Anti Starčeviću ak. kipara Mire Vuce. Prva je skulptura pri tlu i obilježila je djetinjstvo brojnih generacija Osječana koji su se oko nje igrali, druga je postavljena visoko na postolje, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Osijeka Ante Đapića. Vinko Vidmar ovom će stalno postavu na nekoliko dana pridružiti nešto sasvim drugačije: karambolirano vozilo izobličeno uslijed prometne nesreće kakve se svi povremeno pribojavamo. Služeći se strategijom šoka, autor u prostor opuštenog druženja i dokolice unosi uznemirujući sadržaj. Slika vozila nakon sudara je, naime, opće mjesto crnih kronika, znak za tragediju koja može zadesiti svakoga. To je iskustvo polazište Vinkove intervencije, s njime računa i na njega se oslanja kad jedno takvo vozilo postavlja pred prolaznike. Karambolirano vozilo, kao i svaki ready made, nosi svoj prvotni kontekst kao „auru“ u novom okruženju, iz njega crpi svoje značenje i ekspresivnu snagu. U opreci s ostalim objektima javne plastike na trgu, on predstavlja „isječak iz stvarnog života“. Groteskne forme izudaranog vozila podsjećaju na čovjekovu izloženost svijetu, njegovu tjelesnu i psihičku ranjivost te funkcioniraju kao opomena ili upozorenje na traumu kao dio ljudskog iskustva. S druge strane, postavljanjem rada na reprezentativnom gradskom trgu, Vinko Vidmar građane i građanke Osijeka suočava s izobličenim vozilom kao njihovim vlastitim odrazom. U podlozi je aktivistička intencija, nastojanje da se građane trgne i osvijesti, pokrene na promjenu: „Arhitektura, institucije i društva građana su ruševna i oštećena. Vjerujem kako je krajnje vrijeme zastati, okrenuti se oko sebe i shvatiti što se događa.“, obrazlaže svoj rad Vinko Vidmar.

Instalacija će u prostoru biti postavljena do 22. listopada.

Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama.

Intervencija u Osijeku realizira se u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, OLP, Valentina Radoš, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Maša Štrbac, voditeljica ureda OLP. Program podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Osijek.

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Muzej likovnih umjetnosti Osijek je središnja regionalna ustanova za umjetnost od 18. stoljeća do danas, s posebnim fokusom na osječke umjetnike. Uz predstavljanje svojih zbirki, Muzej priređuje relevantne izložbe suvremenog stvaralaštva. Od 2018. Muzej kao partner sudjeluje u realizaciji programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Osijeku.

Vinko Vidmar (Osijek, 1988.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku. Apsolvent je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, mentor izv. prof. art Domagoj Sušac. Tijekom studija inicirao je brojne projekte te razne međunarodne suradnje s umjetničkim akademijama i kulturnim ustanovama. Skupne izložbe (izbor): „Memories/Other side project“, 2019., Niv Art Centre, New Delhi, Indija; „11. HT nagrada za suvremenu umjetnosti“, 2018., Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; „13. trijenale hrvatskoga kiparstva“, 2018., Gliptoteka HAZU, Zagreb; „Amputacija bezidentitetizma“, 2017., Galerija Greta, Zagreb; „Greška“ - Drugo Međunarodno studentsko biennale, 2017., Esseker Osijek; „Autoportret“ - 1. Studentsko biennale, 2015., Gradske galerije Osijek. Dobitnik je Prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. Član je i od listopada 2018. predsjednik HDLU-a Osijek. Živi i radi u Osijeku.



[Foto: Antonela Martinčević]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: