Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2019. 14:28 
Naslov:  U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sinoć je, tijekom dvodnevnog boravka predstavnika pet slavonskih županija na Europskom tjednu regija i gradova, svečano otvoren i ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Tradicionalni svečani prijem povodom Dana neovisnosti bio je prilika da se pred dvjestotinjak visokih uzvanika predstavi budući rad Predstavništva. Svojim su dolaskom brojni zastupnici u Europskom parlamentu, diplomati i domaći i inozemni ministri podržali otvorenje Ureda, a čestitke slavonskim županima uputila je i buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Zajednički nastup Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-Posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije kao jedinstvene regije pred europskim institucijama pozdravili su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu s kojima su predstavnici slavonskih županija prethodno održali sastanak.

- Otvaranjem ovog ureda jasno ste pokazali kojim smjerom želite da ide istok Hrvatske. Čestitam vam na tome i vjerujem kako će vaše Predstavništvo biti točka za razmjenu informacija. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenuo je pozitivne promjene na istoku Hrvatske, a vaša stalna prisutnost u Bruxellesu pomoći će da se povlačenje sredstava još više intenzivira- rekao je Karlo Ressler.

Prvi ured u Bruxellesu otvorila je Istarska županija čiji je župan zastupnik u novom sazivu Europskog parlamenta. – Dolazite skupa i to puno govori o tome da radite u interesu svoje Slavonije. Iz vlastitog iskustva znam da je važno biti na izvoru informacija – poručio je Valter Flego.

Da je zadaća europarlamentarnih zastupnika otvarati vrata projektima i idejama koje dolaze iz Hrvatske složili su se i zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić i Fred Matić koji su zajedno s Resslerom i Flegom rimili slavonsku delegaciju u Europskom parlamentu. Zastupnici su se stavili na raspolaganje i za turističku promociju istoka Hrvatska te zatražili inpute za novu financijsku omotnicu za koju će trijalog trajati idućih godinu dana.

- Do sada smo dolazili kao gosti na Europski tjedan regija, drago mi je da smo od ove godine domaćini. Nova financijska omotnica otvorit će i nove mogućnosti, a mi ćemo se zalagati da se omjeri sufinanciranja ne mijenjaju kako bi i u budućnosti mogli realizirati sve projekte kojih na istoku Hrvatske uistinu ima mnogo – rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

- Imamo slične strateške projekte koji nas povezuju, a za Brodsko-posavsku županiju od iznimne je važnosti projekt osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu čime ćemo obrazovno dodatno osnažiti istok Hrvatske. Želja nam je strateški razvijati područje svih pet županija jer je ravnomjerni razvoj jedna od osnovnih postavki Europske unije – rekao je župan Danijel Marušić.

Na nedovoljno razvijenu prometnu povezanost ukazali su župani Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. – Još uvijek nemamo ni kilometra autoceste, a prometna povezanost od vitalne je važnosti ako želimo pružiti mogućnost mladim ljudima za ostanak i kvalitetniji život u Slavoniji. Poljoprivredna industrija i turistička infrastruktura također mogu značajno doprinijeti gospodarskom razvoju – rekao je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Povećanje kapaciteta i nadogradnja Zračne luke Osijek kao i izgradnja novog Kliničko-bolničkog centra u Osijeku projekti su koji nadilaze županijske granice, o njima je govorio i zamjenik župana Vukovarsko –srijemske županije Damir Barna ističući kako Vukovar treba i nadogradnju riječne luke, a ruralna područja izgradnju novih sustava navodnjavanja.

- Projekti koji su značajni za razvoj istoka Hrvatske povezuju naše županije i ovaj zajednički nastup pred europskim institucijama nastavak je uspješne suradnje pet župana i na nacionalnoj razini. Inicijativa je došla od osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, zaživjela je već na nekoliko primjera, od brandiranja istoka Hrvatske kao jedne turističke destinacije, održavanja Dana hrvatskog turizma na kontinentu te otvaranja ovog ureda – rekao je predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Izaslanstvo pet županija tijekom boravka u Bruxellesu održalo je brojne sastanke s ciljem upoznavanja institucija s radom Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema. U Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske razgovarali su, među ostalim, s Ivanom Zekom Pivačem, ministrom savjetnikom nadležnim za kohezijsku politiku, Hrvojem Butiganom, savjetnikom u Stalnom predstavništvu i Jakšom Pertićem, savjetnikom za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naglasak je stavljen na pregovarački proces uoči donošenja novog Višegodišnjeg financijskog okvira te najavljene izmjene koje će se odnositi na smanjenje sufinanciranja projekata europskim novcem kao i kraće rokove za provedbu projekata.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu smješteno je u Ured Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodit će ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. U nadolazećem razdoblju u uredu će raditi i stručni savjetnici iz ostalih županija. Rad Ureda financira svih pet županija razmjerno veličini županije. Cilj Predstavništva je sinergijska suradnja u realizaciji individualnih i zajedničkih projekata od strateškog interesa za područje svih pet županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu.







Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2019. 19:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Evo još novih mjesta za uhljebljivanje o trošku hrvatskih građana.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: