Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Gospodarstvo OBŽ-a konačno se vratilo na predrecesijsku 2008. godinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.10.2019. 16:57 
Naslov:  Gospodarstvo OBŽ-a konačno se vratilo na predrecesijsku 2008. godinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek predstavljeni su rezultati poslovanja gospodarstva Osječko-baranjske županije u proteklih godinu dana koji ulijevaju optimizam.

Naime, kako je istaknuo predsjednik HGK - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, pozitivni trendovi se nastavljaju te se gospodarstvo OBŽ-a po svim referentnim pokazateljima konačno vratilo na razinu od prije 10 godina, odnosno predkriznu 2008. godinu.

Ukupni prihodi gospodarstva OBŽ-a u prošloj godini tako su iznosili 28,5 milijardi kuna, odnosno dvije milijarde kuna više nego godinu dana ranije, što je rezultat koji prošlu godinu izjednačava s 2008. koju se smatra jednom od najuspješnijih. Ono što dodatno raduje je činjenica da nakon dramatičnog gubitka poslovanja zbog slučaja Agrokor od oko milijardu i 700 milijuna kuna u 2017., prošla godina je završila s plusom od milijardu i 100 milijuna kuna, pri čemu je dobit porasla za gotovo 80%.

Također, podaci prikupljeni za tekuću godinu pokazuju nastavak pozitivnih kretanja, pa je tako na tržištu rada u proteklih godinu dana zabilježeno 2.000 više zaposlenih, a 2.200 manje nezaposlenih. Kovačević je upozorio na problem loše radno-obrazovne strukture nezaposlenih na području OBŽ-a jer, unatoč trenutnoj brojci od 15.000 nezaposlenih, i dalje raste broj zahtjeva za uvoz inozemnih radnika, što znači da naši nezaposleni nemaju mnogo toga ponuditi tržištu rada i potencijalnim poslodavcima.

Istaknuto je i kako izvoz već četvrtu godinu zaredom bilježi po stopi od 10% te je prešao 6 milijardi kuna, uz 2 i pol milijarde suficita vanjskotrgovinske razmjene što je ocijenjeno kao jedan od najznačajnijih pokretača osječko-baranjskog gospodarstva.

Kovačević je važnim ocijenio i činjenicu da je u zadnje dvije godine registrirano čak 850 novih mikro i malih poduzeća što je pozitivan zamah za ukupno gospodarstvo Županije. Kada je riječ o investicijama u dugotrajnu imovinu, Kovačević je ocijenio kako ona nije zadovoljavajuća jer se još uvijek vuku repovi od slučaja Agrokor te je to izazov koji županijski čelnici još moraju riješiti kako bi se dodatno stabiliziralo i povećalo poslovanje.













Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: