Eko trg na osječkoj tržnici u
četvrtak, 3. listopada 2019.
Rumena tikva – vjesnica jeseni
Prvoga četvrtka u prvom pravom i najljepšem mjesecu jeseni reći ćemo vam bez zadrške: prošlo je vrijeme nježnih, finih i elegantnih tikvica, nastupa vladavina velikih, moćnih i rumenih bundeva i tikava. Želimo da vladaju što duže, da se njihova moć protegne kroz cijelu zimu. One su snažno upile svu vrelinu ljeta i dobrobiti sunca; kazuje nam to njihova boja, oblik i veličina. Mogli bismo ih nazvati kraljicama jesenske (i zimske) super hrane, one u znaku vrlo moćnih zaštitnika zdravlja: vitamina A, beta karotena, C vitamina, minerala (osobito kalija, mangana magnezija), te prehrambenih vlakana ( one koji zaziru od hrane bogate ugljikohidratima, podsjećamo da su to tzv. dobri ugljikohidrati). Iako su velike i slasne, sadrže malo kalorija, a pripremiti ih možemo na bezbroj načina.
Sezonu rumenih vladarica jeseni na Eko trgu otvara vjerojatno njezina najpopularnija predstavnica: lijepa, ukusna i mirisna muškatna ili butternut tikva – ekološka i naša, slavonska, uzgojena u našičkom kraju.
Poznato je da je pradomovina svih tikava, tikvica i bundeva Amerika (točnije Meksiko i Guatemala), ali mnogi vjerojatno ne znaju da je bundeva ili tikva jedna od „tri velike sestre“ o kojima su indijanska plemena stoljećima s generacije na generaciju prenosile neobične priče pune poštovanja prema prirodi i biljkama – hraniteljicama. Ali i mnogo više od toga: za te bismo priče mogli reći da su pravi ekološki priručnici za sadnju i uzgoj biljaka. Druge dvije sestre su grah i kukuruz (u našoj inačici rekli bismo da su to dva brata i sestra). Kao skromni obol mudrim starosjediocima Amerike u eko-loncu na Eko trgu pripremit ćemo varivo od butternut tikve, graha i kukuruza, a možemo ga nazvati (naš) indijanski gulaš.