Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ljeto uz brojne aktivnosti - za izviđače Slavonskog hrasta nema odmora

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65646
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.09.2019. 9:00 
Naslov:  Ljeto uz brojne aktivnosti - za izviđače Slavonskog hrasta nema odmora
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za izviđače "Slavonskog hrasta", čini se, nema odmora. Tijekom ljetnih školskih praznika bili su na ljetnom kampu s 86 svojih članova, organizirali su promatranje Perzeida, uređivali i dopunjavali sadržaje Izviđačkog parka kod jezera "Bajer", na Jugu 2, sudjelovali u provedbi radionica u sklopu festivala "Zemlja bez granica"…

Proteklog su vikenda, nastavljajući svoje aktivnosti, odlučili obilježiti početak nove školske i izviđačke radne godine. Kako drugačije nego cjelodnevnim boravkom u prirodi i usvajanjem novih znanja i vještina. Najprije su u ranim jutarnjim satima u Erdutu, na uzvisini iznad Dunava, promatrali izlazak sunca da bi potom obišli poučnu stazu oko srednjovjekovne utvrde. Kretanje stazom iskoristili su za provjeru znanja o orijentaciji na nepoznatom terenu. Put ih je dalje vodio do Dalja gdje su posjetili Kulturni i znanstveni centar "Milutin Milanković" gdje su se upoznali s djelom poznatog znanstvenika, ali i sudjelovali u zanimljivim radionicama na temu astronomije i Sunčevog sustava. Izviđački park kod jezera "Bajer" u Gradskoj četvrti Jug 2 bio je završna točka, ne i kraj programa ovog zanimljivog putovanja.

U nastavku aktivnosti organizirane su radionice streličarstva lukom i strijelom, ali i indijanskom "puhaljkom", zatim kretanje terenom i orijentacija pomoću GPS uređaja, uređenje zaklona od priručnog materijala. Sve ove "ozbiljne" aktivnosti bile su "začinjene" terenskim igrama u kojima su sudjelovali svi uzrasti članova. Kretanje terenom oko jezera izviđači su iskoristiti i za obnovu poučne staze i postavljanje novih ploča s podacima i biljnom i životinjskom svijetu ovog mikrostaništa. Okupljanje izviđača bila je prigoda i za malu svečanost predaje na uporabu dopunjenih sadržaja u Izviđačkom parku što je rezultat projekta "Tko, ako ne ti?" koji je realiziran uz potporu Zaklade Slagalica i tvrtke lektromodul Promet d.o.o.

Aktivnosti Slavonskog hrasta uvijek su otvorene i za djecu i mladež koji nisu članovi udruge. Tako su se na ovom cjelodnevnom okupljanju našli i učenici Osnovne škole Tin Ujević, članovi mladeži DVD Donji grad, te ribiči iz Ribolovnog kluba Jug 2. Aktivnosti su završile u poslijepodnevnim satima "scout picnicom" na kojem su se, osim sudionika okupili i roditelji članova i volonteri udruge. Izviđački grah koji su pripremili vrijedni volonteri i druženje pod velikim šatorima bili su prava okrjepa nakon napornog dana. Programski sadržaji ovog zanimljivog okupljanja realizirane su uz potporu Grada Osijeka kroz projekte "Izviđačka učionica u prirodi" i "Djeluj pozitivno – Nisi sam" koje udruga izviđača Slavonski hrast provodi tijekom cijele godine. Preko stotinu sudionika koji su se odazvali pozivu i sudjelovali u cjelodnevnim aktivnostima najbolja su potvrda zanimanja djece, ali i odraslih, za boravak u prirodi upotpunjen sadržajima koje izviđači vole nazivati «svrhovitom razonodom».











Tekst: Udruga izviđača "Slavonski hrast" Oijek
Foto: Karla Žeželj

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: