Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg - I u zemlji biser rast

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2019. 12:12 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg - I u zemlji biser rast
26.09.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 26. rujna 2019.

I u zemlji biser rast

Baš kao školjka bisernica crnom je neuglednom i hrapavom korom sakrila svoju bjelinu i sjaj. Najprije je voljela samo toplinu Mediterana, no prilagodila se i prevrtljivoj pa i oštroj kontinentalnoj klimi. Nalazimo je stoga posvuda; ispod čuperaka lišća u zemlji raste okrugla i ponekad uistinu golema, poput one iz čuvene ruske narodne bajke. Kažu da su je voljeli faraoni (no, vjerojatno je bila češće na jelovniku graditelja piramida), a od davnina su bila poznata i njezina ljekovita svojstva. Tako se u tradicijskoj kineskoj medicini stoljećima koristi kao pomoć u liječenju bronhitisa, prehlade i kašlja, te kao učinkovit „čistač“ organizma (djeluje na funkcioniranje jetre i žuči); u Indiji je hvaljena kao tonik za cijeli organizam, dok je u Europi još od srednjeg vijeka poznata kao najbolji lijek za žuč, a s medom kao izvrstan sirup protiv kašlja.

Pravim biserom mogli bi je nazvati i nutricionisti. Obiluje vitaminima C, A, E i B, te mineralima kalijem, željezom i magnezijem, a sadrži i specifične bioaktivne tvari koji je čine izvrsnim izborom za zdravlje na tanjuru osobito kada je u pitanju zdravlje jetre i žući, dišnih organa, ali i cijelog organizma. Neke studije upućuju da je korisna pomoć i kod teških oboljenja kao što je karcinom debelog crijeva, dojke i prostate.

U kulinarstvu donedavno je bila na marginama, no zahvaljujući novim trendovima afirmiranja zaboravljene hrane svjetski poznati chefovi nadmeću se u kreativnom spravljanju otmjenih jela u kojima je ona glavni sastojak. Ona – sjajna iznutra, neugledna izvana – crna repa stigla je (s eko predznakom) i na naš Eko trg. Ne možemo se nadmetati s chefovima, ali nadamo se da nećemo razočarati sve one koji će kušati crnu repu na naš način. A naša je preporuka: uvrstite je na vaše jesenske i zimske jelovnike, može vas štititi od prehlade, poboljšati probavu, osnažiti jetra i obogatiti kulinarsko iskustvo.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: