Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Što se događa? Nakon jesenskog upisnog roka na hrvatskim fakultetima ostalo slobodno čak 12.000 mjesta!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.09.2019. 8:41 
Naslov:  Što se događa? Nakon jesenskog upisnog roka na hrvatskim fakultetima ostalo slobodno čak 12.000 mjes
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nikad gori rezultati državne mature i na ljetnom i na jesenskom roku ove godine, dugogodišnji demografski problemi i prevelike upisne kvote na pojedinim fakultetima odrazili su se na popunjavanje upisnih mjesta na fakultetima u novoj 2019./2020. akademskoj godini, piše Slobodna Dalmacija.

Statistika je šokantna: nakon provedenog ovogodišnjeg jesenskog upisnog roka, na našim je visokim učilištima (privatnim i javnim) nepopunjeno ostalo gotovo 12.000 predviđenih upisnih mjesta!

To je više od trećine istaknute upisne kvote za novu akademsku godinu, jer podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazuju kako je u ljetnom roku bilo istaknuto oko 42.000 slobodnih upisnih mjesta (računajući i kvote za strance te državljane EU-a).

U ljetnom roku, dijelom zbog katastrofalnih rezultata državne mature, pravo na upis studija ostvarilo je više od 24.000 maturanata i drugih kandidata, što znači da je za jesen preostalo gotovo 17.000 slobodnih mjesta (na svim visokim učilištima, privatnim i javnim, uključujući i kvote za strance) što je za 20% više nego u jesenskom roku 2018. godine.

U jesenskom roku pravo na upis ostvarilo je tek 5211 kandidata, tako da je na kraju ukupan broj upisanih studenata u novoj akademskoj 2019./2020. godini oko 30.000, dakle, nešto manje od 12.000 upisnih mjesta ostalo je prazno. I to se mora shvatiti uvjetno jer službena statistika zasad nema podataka jesu li se svi brucoši od njih 5211 koji su stekli to pravo u jesenskom roku doista i upisali na fakultete.

Samo na osam javnih sveučilišta, prema toj statistici, nakon završenog ljetnog i jesenskog upisnog roka ukupno je ostalo nepopunjeno oko šest i pol tisuća mjesta (na Sveučilištu u Zagrebu gotovo tri tisuće, u Splitu oko 700, u Zadru 478, Dubrovniku 254 itd.). Ništa bolje stanje nije ni na javnim veleučilištima i javnim visokim školama, a osobito u privatnom sektoru – u privatnim visokim školama, primjerice, za jesen na preostala 1903 slobodna mjesta, pravo upisa steklo je tek 112 kandidata, na privatnim sveučilištima od 456 raspoloživih mjesta pravo upisa ostvarilo je samo 50 brucoša, a uvjete za upis na 805 slobodnih "jesenskih" mjesta na privatnim veleučilištima ispunila su tek 162 kandidata.

Primjerice, za jesenski je rok, brojčano gledano, najviše mjesta ostalo na studiju Poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čak 318, ali pravo upisa steklo je svega 87 kandidata. U Zagrebu je velike muke s popunjavanjem mjesta bilo i na studiju prometa na Fakultetu prometnih znanosti gdje je za jesen ostalo čak 206 slobodnih mjesta, a samo je 30 kandidata ostvarilo pravo na upis, na indologiji na Filozofskom fakultetu od 56 preostalih slobodnih mjesta popunjena su svega dva, a na studiju teološko-religijske znanosti na Katoličko-bogoslovnom fakultetu od 66 slobodnih mjesta tek jedno.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: