Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nastavlja se rast nezaposlenosti u Regionalnom uredu Osijek

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.09.2019. 9:20 
Naslov:  Nastavlja se rast nezaposlenosti u Regionalnom uredu Osijek
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krajem kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Osijek, evidentirano je 14.879 nezaposlenih osoba, odnosno 192 osobe više nego prethodnog mjeseca, a 2.249 osoba (13,1%) manje nego u kolovozu 2018. godine.

Evidentirano je 8.911 nezaposlenih žena, s udjelom od 59,9% naspram 40,1% nezaposlenih muškaraca. Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina (34,3%), dok udio mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine iznosi 16,1%. Registrirana se nezaposlenost, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjila u svim dobnim skupinama.

Rast nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u svim razinama obrazovanja, a dominira kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom (za 30 osoba) te bez škole ili s nezavršenom osnovnom školom (za 55 osoba). Smanjenje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježeno je kod svih razina obrazovanja, a najizraženije kod osoba sa završenim fakultetom (za 274 osobe).

Nastavljen je rast nezaposlenosti kod osoba bez radnog iskustva, pa je tako u ukupnom broju nezaposlenih osoba u kolovozu 2.590 osoba (17,4%) tražilo posao prvi put. Preostalih 12.289 nezaposlenih osoba (82,6%) imalo je prethodno radno iskustvo.

Na kraju kolovoza 48,5% nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana. Osim što nezaposlene žene čine veći udio u ukupnoj nezaposlenosti, one i duže čekaju na zaposlenje. 49,2% nezaposlenih žena čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana, dok je kod muškaraca taj udio 47,4%.

Povećan je i broj korisnika novčane naknade pa je tijekom kolovoza 1.718 nezaposlenih osoba (11,6% od ukupna broja nezaposlenih) koristilo novčanu naknadu što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 154 korisnika, a u odnosu na prethodnu godinu smanjenje za 236 korisnika.

Veći je broj evidentiranih ulazaka od izlazaka iz nezaposlenosti jer se u kolovozu u evidenciju nezaposlenih prijavilo 1.317 novih osoba, dok je iz evidentirane nezaposlenosti otišlo ukupno 1.125 osoba. Zbog zapošljavanja (bilo po ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada) evidenciju je napustilo 729 osoba (64,8%), dok je 396 osoba (35,2%) brisano iz ostalih razloga: izlaska iz radne snage, odjave iz evidencije, nepridržavanja zakonskih odredbi i ostalo.

Tijekom mjeseca smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u ispostavama Donji Miholjac i Našice, dok je rast zabilježen u uredima u Belom Manastiru, Đakovu, Osijeku (za 42 osobe) i Valpovu. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je na čitavom području Osječko-baranjske županije, a najizraženije u Našicama i Osijeku (za 980 osoba).

Inače, procijenjena stopa registrirane nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji u kolovozu je iznosila 14,4%, dok je procijenjena stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosila 6,7%.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 16.09.2019. 22:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vraćaju se slavonski sezonci iz pečalbe po Dalmaciji.
Što ti je život. Prije šezdeset i kusur godina moj otac išao je raditi iz siromašne Dalmacije u bogatu Slavoniju kao sezonski radnik. Danas je, eto, obratno. Tko nas je doveo u tu situaciju? Pa mi sami, birajući da nas vode razni Glavaši, Kramarići, i ini ekonomski genijalci.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: