Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"5 do 12" prosvjed medicinskih sestara i tehničara održan i u osječkom KBC-u

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.09.2019. 8:40 
Naslov:  "5 do 12" prosvjed medicinskih sestara i tehničara održan i u osječkom KBC-u
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer su zdravstveni djelatnici KBC-a oko podneva umjesto u ordinacijama i operacijskim salama bili u dvorištu ispred osječke bolnice.

Riječ je o prosvjedu „5 do 12“ koji se održava u više hrvatskih gradova, a organizira ga strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Medicinske sestre i tehničari KBC-a Osijek prosvjedom su izrazili svoje nezadovoljstvo ali i solidarnost sa svim zdravstvenim djelatnicima koji već godinu i pol dana ukazuju na tešku situaciju u zdravstvu.

Sindikalna povjerenica osječke bolnice Jadranka Josipović podsjeća kako je posao medicinskih sestara i tehničara težak i odgovoran, a godinama su bili zapostavljeni i zanemareni. Kao najveće probleme istaknula je loše uvjete rada, nedostatak medicinskih sestara i tehničara u bolnici, rad blagdanima, subotama i nedjeljama te nedovoljno plaćene prekovremene sate. Upozorila je i na sve važnije pitanje zaštite od napada agresivnih pacijenata koji se učestalo ponavljaju.

Medicinske sestre i tehničari KBC-a Osijek stoga zahtijevaju da od 1. rujna dobiju povećanje plaće od sedam posto: 3% na uvjete rada i 4% na odgovornost za život i zdravlje ljudi te da se s primjenom izmjena kolektivnog ugovora krene već od 1. rujna ove godine i očekuju od Vlade da to na današnjoj sjednici prihvati.

Ukoliko na sjednici Vlade ne dođe do povećanja plaća od barem 7%, slijede dogovori sa sindikalnim povjerenicima, potom slijedi pet dana mirenja i tri dana priprema za štrajk. A to znači skrb samo za najhitnije bolesnike i dulje liste čekanja.

Inače, prosječna plaća medicinske sestre u Hrvatskoj je od 5000 do 6.500 kuna, a povećanjem od 7% medicinska sestra bi dobila od 350 do 450 kuna više.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ksenija Zelenić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.09.2019. 20:16 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U pravu su. Zdravstvo je ozbiljno bolesno i hitno treba na operaciju.
Pa kod nas su ministri zdravstva išli na liječenje u inozemstvo, jer su znali u kakvom je stanju resor kojeg vode.
Kaj se pak penezi dotikavle, toga nigdar ni dovoljno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: