Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Započela nova školska godina – koje nas sve promjene čekaju?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.09.2019. 13:01 
Naslov:  Započela nova školska godina – koje nas sve promjene čekaju?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je započela nova školska godina 2019./2020. u koju je krenulo nešto više od 464.000 učenika osnovnih i srednjih škola, od čega 318.000 osnovaca (uključujući nešto više od 38.000 prvašića) i 146.000 srednjoškolaca.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle. U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano je 40.000 učenika, od čega je nešto više od 11.000 gimnazijalaca, a 26.500 strukovnjaka. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2.500 učenika.

U odnosu na prethodne godine porastao je interes učenika za strukovne programe, pa je tako ove godine u prvom upisnom roku strukovne programe upisalo gotovo 1200 učenika više nego prošle, a od trogodišnjih strukovnih programa i dalje je najveći interes za kuhara i frizera.

Od ove školske godine učenici, njihovi roditelji i nastavnici morat će se prilagoditi na neke promjene, a najveća od njih svakako je kurikularna reforma koja će obuhvatiti oko 150.000 učenika: u 1. i 5. razredima osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika. Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

Svi učenici obuhvaćeni reformom dobit će nove udžbenike; za učenike osnovnih škola udžbenike će financirati Ministarstvo, a što se tiče srednjih škola, osigurana su sredstva za udžbenike za učenike čiji roditelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu. Svi udžbenici za osnovne škole stići će do korisnika prvog dana nastave.

U tijeku je također postupak nabave za 91.641 tableta. Tableti su osigurani za učenike 5. i 7. razreda osnovne škole po načelu jedan učenik jedan tablet, dok će se u nižim razredima osnovne škole dobiti jedan tablet na četiri učenika za rad u školi.

U novoj š.g. školama je ostavljena mogućnost izbora kalendara praznika. Većina škola (67%) odabrala je klasičan kalendar praznika po kojemu zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Još jedna velika promjena je manje „štrebanja“ i učenja činjenica jer se fokus stavlja na sam proces učenja i razvoj kompetencija poput rješavanja problema te logičnog i kritičkog razmišljanja. Škole će također ići u korak s vremenom pa će tako, primjerice, na satu informatike učenici više programirati i učiti o sigurnosti na internetu, na satu glazbenog će stvarati vlastite kratke glazbene brojeve, a na satu likovnog će koristiti nove digitalne alate za stvaranje animacije.

Mijenja se i način ocjenjivanja i uvodi se kriterijsko ocjenjivanje koje će omogućiti bolju poveznicu prema državnoj maturi, koja će isto tako imati kriterije po kojima treba ocjenjivati. Jedna od posljedica takvog ocjenjivanja je to što više neće biti hiperinflacije super odlikaša s prosjekom 5,0, najavljuju u ministarstvu.

Inače, kada je o Osijeku riječ, u gradu na Dravi osnovnu školu pohađa nešto više od 7000 učenika, od kojih je 886 prvašića.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: