Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg - Eko lubenice i dinje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2019. 13:04 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg - Eko lubenice i dinje
05.09.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 5. rujna 2019.

Eko lubenice i dinje
Jesen još nije stigla na Eko trg osječke tržnice, reći će nam to okrugle i najslađe rođakinje krastavaca i tikvica. Treću godinu zaredom u kasno ljeto ekološki proizvođač Andrija Kovačić iz Račinovaca hvali se svojim urodom lubenica i dinja, a i ove je godine naš gost. I dok se u nas najpoznatiji proizvođači lubenica, oni iz doline Neretve, žale kako ove godine urod kasni (kažu, stigao je sredinom umjesto početkom srpnja), naš gost voli upravo ovu kasnu slatku sortu koja je „upila“ svu vrelinu ljeta. Neretljani, osim što su najveći proizvođači, tvrde kako su njihove lubenice najbolje; vele sadrže više likopena (vrlo moćnog oksidansa) nego li one uzgojene u drugim krajevima. Ne želimo im to osporiti, ali ove naše iz cvelferijskog kraja nose predznak eko, oznaku koja je itekako važna kada je riječ o plodovima za koje volimo reći kako su korisni za naše zdravlje.

Lubenice i dinje zapravo spadaju u povrtnice, ali zahvaljujući neodoljivom slatkom okusu doživljavamo ih kao voće. Preko 90% njihova sadržaja čini voda i stoga su nisko kalorične. Obiluju vitaminima (C, A,B1, B5, B6) i mineralima (kalij, magnezij), te bioaktivnim tvarima (beta karoten, likopen, citrulin, kukurbitacin E) koje imaju antioksidativna svojstva. Blagotvorne su za čitav organizam (hidratizraju, osvježavaju, otklanjaju umor), a osobito su korisne za probavu, zdravlje očiju i srca, za lijepu i sjajnu kožu i kosu, korisne su dijabetičarima, a neka istraživanja potvrđuju pretpostavke da konzumiranje lubenica i dinja može smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma probavnog sustava. Mnogo je razloga da ovoga četvrtka dođete na Eko trg po svoju krušku lubenice i dinje, a jedan od najvažnijih je što su neodoljivo slatke, kako tvrdi naš gost iz Račinovaca. Osim toga, želite li ih kupiti, iznenadit će vas i cijena: dok se domaće eko lubenice (u Hrvatskoj ih nude još samo 3 druga proizvođača) inače prodaju po cijeni od 8-10 kn po kg, na našem Eko trgu cijena je 5 kn za kg.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: