Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Povećan broj prometnih nesreća na cestama OBŽ-a; manje poginulih i ozlijeđenih

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.08.2019. 12:56 
Naslov:  Povećan broj prometnih nesreća na cestama OBŽ-a; manje poginulih i ozlijeđenih
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je svoj najnoviji statistički bilten s pregledom osnovnih sigurnosnih pokazatelja za prvih sedam mjeseci 2019. godine u usporedbi s istim razdobljem lani.

Govoreći o prometnim nesrećama, iz statistike MUP-a vidljivo je kako je u prvih sedam mjeseci ove godine na hrvatskim prometnicama zabilježen povećan broj prometnih nesreća, no znatno je smanjen broj prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osoba.

Tako je ove godine na hrvatskim prometnicama zabilježeno 20.187 prometnih nesreća, što je za 8,7% više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine (18.570). S druge strane, broj poginulih u prometnim nesrećama smanjen je za 10,9% (sa 165 na 147), dok je broj ozlijeđenih osoba smanjen za 2,7%.

Taj trend prati i Osječko-baranjska županija gdje su u prvih sedam mjeseci 2019. zabilježene 1273 prometne nesreće, što je povećanje od 8,4% u odnosu na prošlu godinu. Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama manji je za 11,6% (s 370 na 327), dok je broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji za čak 30% (s 14 na 10).

I kada je riječ o ukupno nastradalima u prometu, postoje pozitivni pomaci na prometnicama naše županije. Tako je ukupan broj poginulih u prometu smanjen sa 17 na 11, što je pad od čak 35%; broj teže ozlijeđenih ostao je gotovo jednak u odnosu na lani (s 87 na 88), dok je broj lakše ozlijeđenih osoba manji za čak 21% (s 461 na 365).

Četiri glavna uzročnika prometnih nesreća s poginulim osobama i dalje su konzumacija alkohola, neprilagođena brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela tijekom vožnje. Nesreće uzrokovane brzinom ili alkoholom čine 50% ukupnog broja svih teških prometnih nesreća. Stoga nije čudo što je iz MUP-a najavljeno kako će policija i dalje, gotovo svakoga vikenda a po potrebi i češće, provoditi ciljane akcije kako bi se broj prometnih nesreća dodatno smanjio.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: