Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Ambrozičari" oprez – započinje vrhunac cvjetanja ambrozije!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.08.2019. 13:21 
Naslov:  "Ambrozičari" oprez – započinje vrhunac cvjetanja ambrozije!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I dok na jadranskom dijelu Hrvatske blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) tradicionalno označava završetak ljetne turističke špice, na istoku Hrvatske taj datum, također tradicionalno, označava vrhunac sezone cvjetanja ambrozije.

Kao što većina Slavonaca zna, razdoblje od početka kolovoza do početka rujna razdoblje je najjačeg cvjetanja ambrozije i vrlo visokih koncentracija peludi u zraku. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od početka svibnja svakodnevno obavlja mjerenja koncentracije peludi ambrozije u zraku na području grada, a posljednje izvješće Zavoda datira od 13. kolovoza.

Rezultati mjerenja ukazuju na visoku koncentraciju ambrozije od 100 zrnaca peludi ambrozije po kubnom metru što je tri puta više od 30 zrnaca po m3 koliko iznosi granica tolerancije na pelud ambrozije.

Osim ambrozije, visoke su i razine peludi koprive, no to je nisko-alergena biljka koja kod većine ljudi ne izaziva nikakve poteškoće.

Vrhunac koncentracije peluda ambrozije u zraku nastupit će u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna kada se očekuje da će se trenutne vrijednosti višestruko povećati. Naime, u 2017 godini najviša koncentracija peludi ambrozije izmjerena je 1. rujna i iznosila je 1.077 zrnaca po m3 zraka. No, i to je daleko od rekorda. Rekordna je bila 2010. godina kada je zabilježeno čak 1.610 zrnaca po m3 zraka.

Prognoza za sljedećih nekoliko tjedana ne nudi mnogo nade alergičarima na ovaj rašireni alergeni korov jer će razina ambrozije ostati visoka sve do polovice rujna. Situacija bi se mogla promijeniti ukoliko padnu veće količine kiše što bi snizilo koncentraciju peludi u zraku, no kako prognostičari najavljuju nastavak suhog i toplog ljeta, čini se kako do toga ipak neće doći.

Podsjetimo, kod osoba alergičnih na korov ambrozije, uobičajeni simptomi su: konstantno šmrcanje i kihanje, crvene i natečene oči, otežano disanje, umor i nesanica.

Inače, procjenjuje se da je na području OBŽ-a više od 6.000 osoba alergičnih na ambroziju i ta brojka se povećava iz godine u godinu.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: