Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ZL Osijek bilježi pad broja putnika, ali i porast ukupnog broja zrakoplovnih operacija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65439
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.08.2019. 11:22 
Naslov:  ZL Osijek bilježi pad broja putnika, ali i porast ukupnog broja zrakoplovnih operacija
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U prvih šest mjeseci ove godine usluge Zračne luke Osijek koristilo je ukupno 25.909 putnika, što je za 12% manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestio nas je Davor Forgić, direktor ZL Osijek.

Isto smanjenje dogodilo se i na redovnim domaćim i na redovnim međunarodnim linijama. Razloga za to je nekoliko: kasniji početak ljetne sezone letenja, slabija popunjenost na domaćim linijama u travnju i svibnju (turističkoj predsezoni), dvije tjedne rotacije na Wizz Air-ovoj liniji Basel-Osijek-Basel tijekom ljetne sezone letenja, za razliku od prošle godine kada su bile tri i u konačnici prestanak letenja na spomenutoj liniji od 15. lipnja.

Nakon što je Zračna luka koncem travnja prošle godine obnovila status reguliranog cargo agenta, u prvoj polovici te godine uspjeli su realizirati samo jedan cargo let na kojemu je prevezeno 0,3 tona robe. U istom razdoblju ove godine imali su ukupno pet cargo letova na kojima je ukupno prevezeno 12,6 tona robe.

Ukupno su ostvarene 1.322 zrakoplovne operacije, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 5%. U strukturi zrakoplovnih operacija rastao je broj operacija na domaćim redovnim linijama za 3%, zabilježen je pad od 9% na međunarodnim redovnim linijama, ali i rast od 13% na neredovnim linijama (poslovnjaci, lovci, sportaši, ambulantni letovi itd.).

Kada je o popunjenosti linija riječ, u srpnju je popunjenost na Eurowings-ovim linijama za Stuttgart bila 85% u dolasku i 87% u odlasku, a za Cologne 77% u dolasku i 55% u odlasku.

Popunjenost Trade Air-ovog zrakoplova s 18 sjedala u srpnju je na domaćim linijama u odlasku s našeg aerodroma bila: prema Zagrebu 29%, prema Puli 75% i prema Rijeci 52%. Na linijama Croatia Airlines-a, na zrakoplovu sa 76 sjedala, prema Dubrovniku je bila 97%, a prema Splitu čak 99%. Ove linije se odvijaju prema PSO (public service obligation) programu, koji je na snazi do kraja ožujka iduće godine. Ovim programom tijekom cijele godine Zračna luka Osijek ima deset letova tjedno, a u ljetnoj sezoni letenja (travanj – listopad) 12 letova tjedno.

U postupku je izrada prijedloga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture novog PSO programa za razdoblje 2020.-2024., koji bi, prema informacijama s kojima Zračna luka raspolaže, trebao biti znatno izdašniji za ZL Osijek od postojećeg i znatno im povećati prihode, kako od primarne, tako i od sekundarnih djelatnosti, povećati broj putnika i zrakoplovnih operacija i ZL Osijek učiniti interesantnijom destinacijom aviokompanijama. Nakon rješavanja ovog projekta, MMPI će započeti s novim, a to je međunarodni PSO, što bi dobrom nadogradnjom na domaći PSO od ZL Osijek moglo napraviti značajno čvorište, prvenstveno za povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, a potom i za poticanje gospodarskih, turističkih i ostalih aktivnosti u regiji.

Konačno, kako bi bili spremni za očekivano povećanje prometa, svojim putnicima osigurali bolji komfor i omogućili lakše snalaženje boljom komunikacijom, zaposlenicima ZL-a osigurali bolje uvjete rada i udovoljili schengenskoj regulativi, tijekom iduće godine planira se dovršiti još 2016. godine započeta rekonstrukcija putničke zgrade. Sva potrebna sredstva za ovaj projekt osigurat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.08.2019. 22:36 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako, samo toliko letova. Nemoguće. Pa u Klisi je ove godine zabilježeno više milijuna letova, ... komaraca.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: