Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



USKOK i policija istražuju subvencionirane kredite Pinjuhovih sinova

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.07.2019. 19:26 
Naslov:  USKOK i policija istražuju subvencionirane kredite Pinjuhovih sinova
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dr. Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac, naprasno je nakon tri dana prekinuo godišnji odmor i s Hvara se u prijepodnevnim satima uputio kući kako bi odgovorio na pitanja inspektora Službe za gospodarski kriminalitet PU osječko-baranjske, koji su po nalogu USKOK-a ujutro pokucali na vrata njegove privatne kuće i općinskog ureda provodeći izvide.

Na temelju kaznene prijave istražuju sumnje u nezakonitosti subvencioniranja stambenih kredita za mlade Općine Čeminac, kojima se iz općinskog proračuna pokriva polovica vrijednosti obroka kredita mlađima od 40 godine, tijekom prvih 15 godina otplate. Među subvencioniranim mladim ljudima su i dva Pinjuhova sina, Marko i Ivan. Odluku je 2016. godine donijelo Općinsko vijeće velikom većinom glasova, što je s obzirom na odnose snaga u OV-u bilo i očekivano – vladajući HDZ s Pinjuhom kao predsjednikom Općinskog odbora stranke, imao je deset vijećnika, a oporba samo četiri.

Policijski istražitelji pretražili su kuću obitelji Pinjuh u Grabovcu i njegov ured u Čemincu te izuzeli svu dokumentaciju vezanu uz donošenje spornih odluka o subvencioniranju kredita za kupnju nekretnina, osobna računala i mobitele te ih odnijeli na analizu u PU.

Sinovi kupili stanove u Osijeku

Nema tu nikakvih tajni niti nezakonitosti. Sve su odluke Vijeća javno obznanjene, prijavljene nadležnim službama i provjerene u Uredu državne uprave koji je nadležan za zakonitost naših odluka. Nakon tri godine koliko smo vijećnici i ja izloženi javnim i medijskim optužbama o nezakonitom pogodovanju, drago mi je da će to napokon temeljito provjeriti i policija pa ću na kraju dobiti i njihovu potvrdu da je sve učinjeno zakonito i valjda će mi moji oponenti potom to prestati predbacivati“, rekao nam je Zlatko Pinjuh kojega smo kontaktirali u poslijepodnevnim satima na autocesti prema Osijeku. Očekuje da će stići do 21 sat.

Subvencioniranje kredita za kupnju nekretnine dosad je odobreno za 17-ero mladih Čeminčana. Njihova je obveza da za sve vrijeme dok otplatu obroka kredita s 50 posto financira Općina, zadrže prebivalište i podnose porezne prijave na području Čeminca, premda nekretninu mogu kupiti na prostoru cijele Osječko-baranjske županije. Sinovi načelnika kupili su na taj način dva stana u Osijeku.

Demografska je to mjera koje je Općinsko vijeće uvelo kako bi zadržalo mlade na području Općine. Odluka je uredno prošla propisane procedure i dostavljena je na provjeru Uredu državne uprave u OBŽ.

Pinjuh napominje kako kao načelnik Općine, koji predstavlja izvršnu vlast, nije odgovoran za odluke Općinskog vijeća kao zakonodavne vlasti na lokalnoj razini, nego je to predsjednik vijeća Mario Kralj. Pročelnik jedinstvenog upravnog odjela pak, odgovoran je za zakonitost rada Vijeća i za točnost zapisnika za što Pinjuha također optužuju iz oporbenih redova u Općini. Stoga smo od izvora bliskih istrazi dobili i informaciju kako se istražuju moguće pogodnosti koje su za glasovanje dobili pojedini vijećnici.

Iz ŽO HDZ-a pojavila se informacija kako će tražiti razrješenje Zlatka Pinjuha s mjesta predsjednika Općinskog odbora HDZ-a u Čemincu, potaknuti današnjom akcijom USKOK-a i policije. HDZ, međutim, Pinjuha ne može smijeniti s mjesta načelnika Općine, premda je poznato da s čelništvom ŽO-a stranke nije u dobrim odnosima već duže vrijeme.

Pinjuh je, naime, kazneno tužio predsjednika ŽO HDZ-a i župana Ivana Anušića jer je u emisiji Nove tv Provjereno odluku o subvencioniranju kredita ubrzo nakon njezina donošenja nazvao sumnjivom i ustvrdio kako bi je se moralo provjeriti, za što je na konkretna pitanja novinara optužio upravo Pinjuha kao odgovornog za moguće kriminalne radnje. Nakon što za takve insinuacije nije mogao podastrijeti nikakve dokaze, pred sudom se ispričao tužitelju i Pinjuh je povukao tužbu.

Sumnje time nisu otklonjene, a Anušić nikad Pinjuhu nije zaboravio neugodnosti što ih je na sudu imao te narušavanje političkog autoriteta, zbog čega je Pinjuhovo razrješenje s mjesta predsjednika lokalnog HDZ-a vrlo izvjesno. To je, međutim, za HDZ i riskantno posebno u okolnostima kada mu pada popularnost na nacionalnoj razini, jer Pinjuh je najpopularniji političar u Čemincu i prošle je izbore za načelnika dobio u prvom krugu z približno 70 posto glasova birača. S neovisnom listom na idućim izborima mogao bi HDZ na duže vrijeme preseliti u oporbu, pa će Predsjedništvo ŽO HDZ-a OBŽ morati dobro odvagnuti kako reagirati u ovim okolnostima.

Ne želi zajedničke projekte

Zlatno Pinjuh osebujna je politička pojava na ovim prostorima i često vodi Općinu neovisno o političkoj volji svoje stranke na višim razinama te o odlukama drugih čelnika baranjskih općina i grada Belog Manastira.

Tako je upravo zbog uskraćivanja jedino njegova potpisa Baranja nedavno ostala bez mogućnosti subvencioniranog uvođenja brzog interneta, jer su mu u tom projektu „neke stvari bile mutne i sumnjive“. Pinjuh je, naime, posumnjao kako će uvođenje brzog interneta Općinu skupo stajati, a ionako već ima postavljene optičke kablove i kvalitetan pristup mreži pa nije htio riskirati i moguće izložiti općinski proračun nepotrebnim izdacima.

Prije nekoliko godina uskratio je i svoj potpis na osnivanje zajedničke vatrogasne postrojbe Baranje, smatrajući da ona ne može pravodobno reagirati u slučaju požara u udaljenijim mjestima i opet nije htio plaćati u zajednički proračun. Isto razlog naveo je i za opstrukciju javne ustanove za kontrolu i nadzor komaraca, koju je nazvao javnom ustanovom za izvlačenje novca. Rekao je kako bi bolje bilo boriti se protiv stršljena koji su kudikamo opasniji, a predložen način borbe s komarcima ne jamči uspjeh primjeren visini uloženih sredstava. K tomu zakonom je za tu borbu određen Zavod za javno zdravstvo, a ne nekakve fantomske javne ustanove, govorio je i u prilog svojih stajališta isticao kako je skupina ljudi preko tvrtke bivšeg ravnatelja ZJZ-a za 15 godina naplatila više od 30 milijuna kuna za larvicidni tretman ledenim granulama.





Tekst: Goran Flauder
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031, Goran Flauder

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.08.2019. 14:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Citat: ›
Nada Blatnik
Istraga će biti detaljno provedena jer su mu sinovi Ivan i Marko da su Milorad i Živorad zataškalo bi se.

Gospođo Nado, to što ste rekli meni liči na šovinizam, a vama?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.08.2019. 15:00 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dok je bio u slozi sa vladajućim strukturama u državi, mogao je biti "osebujan" do mile volje. Sad kad je ljubav pukla, izvući će mu i zadnju prljavu čarapu na svjetlo dana.
Na žalost država nam još uvijek tako funkcionira.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: