Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg "Plavo je zdravo"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.07.2019. 10:33 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg "Plavo je zdravo"
31.07.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg u četvrtak, 1. kolovoza 2019.

Plavo je zdravo

Što je plavo? Nebo je plavo, plavo je more, modra je neka rijeka. A kada je Eko trg plav, onda je to plavo uistinu zdravo.

U kolovoz Eko trg ulazi u bojama mora, vedrog neba, tamne noći i rumenog jutra. Šljiva, kupina, borovnica, aronija, malina i lavanda. Možda ih ne volimo podjednako, ali koju god od njih odabrali, nećemo pogriješiti. U svakoj je od njih moć plavoga – antocijanin. Gdje god je on, a može biti u cvijetu, listu ili plodu, ostavlja svoje tragove: oni su najčešće plavi, modri, ljubičasti, ali i crveni.

Svaka boja u prirodi ima svoj značaj i ulogu, a ta je uloga – kada je u pitanju biljni svijet – razotkrivena prije tek nešto više od stotinu godina. Za otkriće i ulogu plavog biljnog pigmenta antocijanina njemački je kemičar Richard i Willstätter nagrađen 1915. god. Nobelovom nagradom. Otkrio je da je antocijanin vrlo jak antioksidans, što znači da ima vrlo značajnu ulogu u zaštiti zdravlja i jačanju imuniteta. Hrana bogata antocijaninima hrana je za zdravo i snažno srce i bistar um, a sve više studija potvrđuje pretpostavku da antocijanini podižu imunitet i pomažu kod najtežih bolesti, te usporavaju rast tumorskih stanica.

Plavu ćemo priču na Eko trgu kušati, mirisati i slušati. Naši nam gosti donose eko kupine, maline i aroniju, eko šljive, eko borovnice, eko kupinovo vino, pravu slavonsku lavandu i pjesmu („eko“ klapa Zrinski).



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: