Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Smanjena brojnost komaraca u Osijeku, očekuje se miran kolovoz

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.07.2019. 12:36 
Naslov:  Smanjena brojnost komaraca u Osijeku, očekuje se miran kolovoz
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavio je prošlog tjedna monitoring odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator na 21 postaji na području Osijeka.

Nedavno tretiranje komaraca iz zraka i sa zemlje urodilo je plodom jer je brojnost jedinki odraslih komaraca na području samog grada u granicama normale. Samo na pojedinim postajama utvrđena je povećana brojnost (preko 15 sletova komaraca u 15 minuta).

Najveći broj jedinki utvrđen je na postaji Sarvaš (preko 118 sletova komaraca u 15 minuta) te je izdana preporuka prema Gradu za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca sa zemlje na području Tvrđavice i Sarvaša. Tretmani su provedeni u srijedu 24. srpnja.

Također je obavljen i monitoring ličinki na 20 postaja. 11 postaja bilo je suho, dok je na 9 postaja bila prisutna voda. Sukladno rezultatima monitoringa, izdana je preporuka prema Gradu Osijeku za provedbu larvicidnog tretmana kanala Petruš.
Što se tiče prognoze za kolovoz, vodostaj rijeke Drave je u opadanju (-64 cm danas prije podne), kao i vodostaj rijeke Dunav. Prema projekcijama, vodostaj rijeke Drave će stagnirati ili opadati, što znači manje letećih krvopija s poplavnih područja.

S druge strane, problem bi i dalje mogli predstavljati urbani komarci, oni koji za razmnožavanje koriste vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata. Stoga iz ZZJZ-a još jednom pozivaju građane za suradnju glede uklanjanja nepotrebnih predmeta u kojima se nakuplja voda, kao što su stare autogume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.08.2019. 15:15 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon članka o načelniku Pinjuhu mi postaje jasnije zašto se nije obavljao larvicidni tretman komaraca ledenim granulama. Spominje se cijena od 30 mil. kn nekog ranijeg tretmana, a šemu plaćanja navodno je prokužio rečeni načelnik.
Možemo li mi išta uraditi u ovoj državi a da to ne završi lopovlukom?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: