Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Unikom predstavio rezultate novog modela obračuna računa za odvoz otpada

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.07.2019. 13:31 
Naslov:  Unikom predstavio rezultate novog modela obračuna računa za odvoz otpada
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Rezultati obračuna računa prema novom modelu koji je osječki Unikom uveo u studenom prošle godine predstavljen je jučer na tiskovnoj konferenciji.

Direktor Unikoma Davor Vić podsjetio je kako je Osijek jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ispunio zakonsku obvezu uvođenja novog sustava naplate za kojeg je ustvrdio da funkcionira i da se pokazao pravednijim od prethodnog.

Naime, u prethodnom sustavu neovisno o tome koliku ste količinu miješanog komunalnog otpada proizvodili, plaćali ste isti račun. Novi sustav prema kojemu građani plaćaju količinu miješanog komunalnog otpada koji su doista predali Unikomu pokazao se da funkcionira, kaže Vić. Građani su to prepoznali, a to potvrđuju i statistički podaci koje tvrtka dobiva iz informacijskog sustava koji je uspostavljen putem čipiranja posuda i evidencije korištenja usluge.

Analiza prve polovine godine pokazala je znatan pad broja prosječnih mjesečnih odvoza miješanog komunalnog otpada u individualnom stanovanju s 4 na 2,4 što je rezultat aktivnijeg angažmana korisnika u razdvajanju reciklabilnih vrsta otpada.

Stvarno stanje broja odvoza u odnosu na dane izjave kod korisnika u individualnom stanovanju je sljedeće: 35% korisnika je preplatilo račune, što znači da će im prvi sljedeći račun biti umanjen za razliku preplaćenog iznosa; 55% korisnika iznosilo je otpad više puta nego što su predvidjeli izjavom i na prvom sljedećem računu imat će iskazano dugovanje, a – 10% korisnika iznosilo je otpad točno onoliko puta koliko su predvidjeli izjavom i neće imati niti preplatu niti dugovanje.

Stvarno stanje računa u odnosu na izdane akontacijske uplatnice kod korisnika u kolektivnom stanovanju je sljedeće: 30% korisnika je preplatilo račune što znači da će im prvi sljedeći račun biti umanjen za razliku preplaćenog iznosa; 31% korisnika na prvom sljedećem računu imat će iskazano dugovanje, dok 39% korisnika neće imati niti preplatu niti dugovanje.

Uvođenjem nove tehnologije i čipiranja kanti evidentirano je povećanje broja korisnika s 48.850 na 51.624. Uveden je i videonadzor i kontrola broja odvoza sustavom očitavanja mikročipova, a instaliranjem nove centrale omogućeno je uspostavljanje povratnih poziva korisnicima koji ne uspiju uspostaviti vezu s djelatnicima na info-pultu.

Uslijed svega navedenoga, direktor Vić je istaknuo kako su u Unikomu zadovoljni novim načinom obračunavanja odvoza komunalnog otpada. „Nema govora o nekakvom poskupljenju, a onaj tko je smanjio broj odvoza ima manje račune nego do sada, a oni koji imaju potrebu da svaki tjedan iznose posude, za koju se pretpostavlja da je puna, imaju veće račune i u ovom obračunskom razdoblju dobit će i određeni dug", zaključio je Vić.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Unikom

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.07.2019. 20:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Plaćam isto kao i prije a umjesto 4 puta otpad mi odvoze 2 puta mjesečno. Pravedno i pošteno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pirko
Offline
Ukupno postova: 115
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.07.2019. 13:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

akoide, jesi mislila da odljev stanovnika iz grada i županije neće imati ekonomski efekt?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.07.2019. 20:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pirko je napisao/la: ›
akoide, jesi mislila da odljev stanovnika iz grada i županije neće imati ekonomski efekt?

U pravu si. U kapitalizmu, težnja je svih tvrtki, u ovom slučaju javnih, da uzmu što god mogu više za sebe uz što manje truda. Gradska uprava bi tu trebala biti kočnica i regulator, a mi kao glasači regulatori gradske uprave. No čini se da taj regulacioni lanac baš i ne funkcionira, jer je slaba prva karika tog lanca, a to smo mi, glasači.
A ta karika je slaba dijelom i zbog toga što su oni glasači, pretežno mlađi, koji su za promjene, napustili grad.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: