Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U rujnu započinje sveobuhvatna obnova osječkog Pješačkog mosta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.07.2019. 13:44 
Naslov:  U rujnu započinje sveobuhvatna obnova osječkog Pješačkog mosta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pješački most jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Osijeka. No, otkako je sagrađen (1981.) samo je dva puta obnavljan, 1993. i 2007. godine, te se već dugo priča o njegovoj opsežnoj, sveobuhvatnoj obnovi. A ove godine, po svemu sudeći, prijeći će se s riječi na djela.

Naime, kako piše Glas Slavonije, Grad Osijek je za potrebe sanacije pješačkog mosta naručio Elaborat o provedenom specijalističkom pregledu i istražnim radovima, na temelju čega je izrađen Izvedbeni projekt sanacije.

Projekt obuhvaća pripremne radove, radove na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji, na upornjacima, kao i ostale radove. Svi su radovi detaljno opisani, izrađeni su pripadajući troškovnici, a izvođenje radova prilagođeno je faznoj izvedbi. Potrebno je izvesti potpunu zamjenu gornjih priključnih elemenata (hvataljke za koje su pričvršćene vješaljke - čelična užad, ukupno 102 komada), zamjenu sto metara vješaljki, antikorozivnu zaštitu, čišćenje i uređenje te antikorozivnu zaštitu pilona, sanaciju upornjaka. Hodna površina ima 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti betonske ploče. Predviđena je sanacija 45 ploča, a pet će se potpuno zamijeniti.

Predviđena je i zamjena oštećene armature, a nakon toga i zaštitno premazivanje. Radovi uključuju i obnovu pješačkih ograda. Sve će se to obavljati u nekoliko faza, a u ovom je trenutku nužno izvesti radove na čeličnoj konstrukciji.

Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju Pješačkog mosta 13 milijuna kn (16,3 milijuna s PDV-om). Radovi u prvoj fazi (čelična konstrukcija) stajat će 3 milijuna kn (bez PDV-a), a predviđeno je da traju 90 dana.

Početak radova planiran je za rujan ove godine jer su tada vremenski uvjeti optimalni te zato što se sve vrijeme izvođenja ovih radova na mostu mora potpuno zabraniti odvijanje prometa, i pješačkog i biciklističkog.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan, Goran Orlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: