Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg "Gorka, zelena, bradavičasta i jako, jako zdrava"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65677
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.07.2019. 11:16 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg "Gorka, zelena, bradavičasta i jako, jako zdrava"
18.07.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg u četvrtak, 18. srpnja 2019.

Gorka, zelena, bradavičasta i jako, jako zdrava

Stigla je na glavnu osječku tržnicu, na naš Eko trg. Glavni je sastojak pochi puluma, ampalaye, thorana, pinakbeta, gado gadoa, a možda i nekog novog egzotičnog sataraša.

Zelena je, bradavičasta i gorka. Ne zvuči primamljivo čak ni kada vam otkrijemo da je to samo jedna od uobičajenih povrtnica u Indiji, Kini, Japanu, Filipinima, na Karibima ili u Južnoj Americi. Možda ste joj korak bliže ako vam otkrijemo da je vole Okinavci – najpoznatiji vitalni stogodišnjaci; navodno je upravo ona jedan od važnih sastojaka u receptu njihove dugovječnosti. Ili tražite još argumenata kako bi se ohrabrili i prišli joj s više povjerenja? Ako je tako, budite u četvrtak 18. srpnja od 9 do 12 sati na Eko trgu. Otkrit ćemo vam da gorka dinja ili karela (to je naš zeleno-bradavičasti gost) vješto skriva svoju pravu ljepotu i vrijednost. I još nešto – nije stigla s dalekih obala, već iz Suhopolja, odakle nam kažu da joj sasvim dobro godi slavonsko tlo i podneblje.

U Indiji i Kini i općenito na Dalekom istoku, iako je svakodnevno povrće, stoljećima se koristi i kao lijek i pomoć kod dijabetese, oboljenja jetre, bolesti bubrega, kod prehlada i bronhitisa, probleme s kožom. Na Zapadu, o njoj se najviše spominje kao medicinska biljka i to vjerojatno stoga što se do sada uzgajala na skromnim površinama, a njezin uvoz nije bio osobito atraktivan. Poznata je kao dodatak prehrani (sok, prah, tablete, kapsule), a brojna istraživanja i studije upućuju na zaključak o njezinoj čudotvornoj ljekovitoj moći: smanjuje rizik i usporava rast stanica raka (gušterače, debelog crijeva, dojke), učinkovita je kod dijabetesa, pomaže razbijanje i izlučivanje bubrežnih kamenaca, regulira razinu kolesterola u krvi i na taj način je korisna kod ateroskleroze, djeluje protuupalno i smiruje groznice, djelotvorna je kod psorijaze. A vjerovali ili ne, može biti i ukusna.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: