Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Borzan ispitivala von der Leyen o planu za EU

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.07.2019. 12:52 
Naslov:  Borzan: Borzan ispitivala von der Leyen o planu za EU
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula von der Leyen, danas je predstavila svoj program Grupi socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Novoizabrana potpredsjednica S&D grupe, naša Biljana Borzan, pitala ju je kako vratiti povjerenje građana koje je narušeno činjenicom da je kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije netko tko nije sudjelovao u izborima. Građani su na ove izbore izašli u najvećem broju u zadnjih 20 godina.

- Vaše imenovanje dogovoreno je iza zatvorenih vrata, ignorirajući proces spitzenkandidata. kako ćete objasniti građanima koji su izišli na izborima da njihov glas nije važan, i što je još važnije - kako ih planirate ponovno motivirati da izađu na izbore za pet godina?! - pitala je Borzan.

- Svjesna sam da je moje imenovanje poljuljalo princip spitzenkanidata, no mislim da ga ne treba napustiti već poboljšati. Smatram kako za sljedeće izbore trebamo pronaći rješenja koje će biti prihvatljivo i državama članicama i Europskom parlamentu. Trebamo izvući korisne lekcije iz ovih događanja i iskoristiti ih kako bi sustav bolje funkcionirao - odgovorila je von der Leyen.

Borzan je također upitala za stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije na razini EU s kojom se odugovlači već dvije godine. Podsjetivši kako je jedna od tri žene u Europskoj uniji žrtva nasilja.

- Važno je da EU bude primjer u borbi protiv nasilja nad ženama. Ovo je pitanje koje ne može čekati. Što ćete napraviti kako bi se konvencija što prije ratificirala? - kazala je Borzan.

Von den Leyen je odgovorila kako joj je to važna tema i da, ako EU ne poduzme korake na području borbe protiv nasilja nad ženama, neće nitko. Rekla je kako je veliki uspjeh što je ta konvencija donesena i kako je ona osnova za izgradnju drugih instrumenata za borbu protiv nasilja nad ženama. Također je rekla kako bi htjela da u Komisiji ima jednak broj povjerenica kao i povjerenika te da će tražiti da države predlože kandidate oba spola.



Tekst i foto: Ured/Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: