Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Moto defile "Jaši do zida" - prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.07.2019. 8:35 
Naslov:  Moto defile "Jaši do zida" - prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Moto klub Veterani Croatia, svake godine organizira moto defile „Jaši do zida“ u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je dosad prikupljeno više od dvije stotine spomen kamenja koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda.

Tako su članovi 5.podružnice Istočna Hrvatska MKVC prikupili šest Spomen kamenja koje će biti ugrađeno u Zid sjećanja pod imenom:
1. Nuštar 05.10.1991.
2. Sotin, prosinac 1991
3. Slavonski brod, 06.04.1992. Sava velika krivina
4. Nemetin 05.12.1991.
5. Slavonski brod, 05.07.1992. GREBNICE
6. Tenja 05.12.1991.



Posveta Spomen kamenja održalo se u filijala župe Sv. Marka, ev. – Trnjaniu, Donja Vrba u sklopu 27.godišnjice pogibije pripadnika 108. brigade ZNG RH. U navedeni projekt MKVC uključila se Osječka udruga 106. brigade ZNG RH na čelu s predsjednikom gosp. Ivanom Bekavac, koji su izradili dva Spomen kamena u znak sjećanja na poginule branitelje.



Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda bit će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održao u rujna 2019. g. u Udbini. Naime, 09. rujna 1493.g. dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Povjesničari procjenjuju da je u bitci protiv turskih osvajača na Krbavskom polju tada izginulo oko 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova.

Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.



Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.







Tekst i foto: Maja Jakšić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: