Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Povodom proslave Dana zaštitnika grada, svetih Petra i Pavla održan svečani prijam gradova prijatelja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.06.2019. 17:49 
Naslov:  Povodom proslave Dana zaštitnika grada, svetih Petra i Pavla održan svečani prijam gradova prijatelj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izaslanstva gradova prijatelja, goste Grada Osijeka prigodom proslave Dana zaštitnika grada, svetih Petra i Pavla, primio je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota. Prijam je upriličen na lijevoj obali Drave, u ZOO hotelu, gdje su izaslanstva Pforzheima, Vicenze, Canada Baya i Czestochowe pristigli kompom, a srdačni doček glazbom je uljepšao Komorni orkestar Tamburaške škole Batorek. Grad Osijek ove godine posebno obilježava 25 godina prijateljstva i suradnje s njemačkim Pforzheimom, pet godina prijateljstva i suradnje s Vicenzom te godinu dana od uspostavljanja suradnje i prijateljstva s australskim Canada Bayom.

Pforzheim
Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota simbolično je gradonačelniku Pforzheima Peteru Bochu darovao bisernicu, kako bi, prema Piližotinim riječima – i buduća suradnja bila kao pjesma.

-Drago mi je da smo započeli jutro glazbom i zahvaljujem Vam se na gostoprimstvu jer sam prvi puta u Osijeku. Kako je i meni ime Peter, zadovoljstvo mi je na Dan vaših zaštitnika, svetih Petra i Pavla biti u Osijeku. – kazao je gradonačelnik Pforzheima naglasivši kako je dio mozaika daljnje suradnje i zajednički EU projekt „Angažirani za Europu“ kojem je cilj još bolje umrežiti, ojačati i povezati gradove na međunarodnoj razini.

- Ono što svi želimo je – razmijeniti kompetencije kako bismo u zajedničkoj suradnji bili što jači i zato mi je drago što imamo priliku podijeliti iskustva te neka od njih prenijeti i na svoju zajednicu – rekao je Peter Boch.

Canada Bay
Iako Osijek i australski Canada Bay dijele tisuće kilometara, gradonačelnik Angelo Tsirekas posebno je podcrtao duboke korijene povezanosti dva kontinenta.

-Drago mi je biti ovdje u srcu Europe i želim istaknuti da su mnogi u našem australskom izaslanstvu rođeni u Europi ili ovdje imaju obitelj. I ja sam jedan od njih i zato želim naglasiti da svi ovdje dijelimo duboku povezanost. Sjeme suradnje naša dva grada zasađeno je prije godinu dana i danas smo ovdje kako bismo tome dodali još energije i potaknuli što bolji rast. Zajedničke su nam točke suradnje na kulturnoj, političkoj i gospodarskoj razini pa je ovo sjajna prilika iznijeti najbolje iz naših zajednica. – kazao je Angelo Tsirekas.

Potpredsjednik Australsko-hrvatske gospodarske komore, Osječanin i Australac te jedan od zaslužnih za suradnju Osijeka i Canada Baya Zvonimir Kurtović, uz najbolje želje gradonačelniku Ivanu Vrkiću kazao je i kako prijateljstvo ova dva grada otvara mogućnosti dodatne razmijene dobara i usluga što će, kako je rekao, zasigurno donijeti nove ideje u brojnim zajedničkim područjima zanimanja.

Vicenza
Na pet godina prijateljstva s Osijekom osvrnuo se i izaslanik gradonačelnika Vicenze, ujedno i gradski vijećnik Leonardo de Marzo koji je potvrdio kako su ovakve prigode uvijek i mogućnost razvijanja ideja koje svaki sudionik može ponijeti kući.

-Vicenza uvijek želi sklapati nova prijateljstva i povezivati se s drugim gradovima diljem svijeta, zato želim zahvaliti ne samo domaćinima nego i svim našim zajedničkim prijateljima. Sveti Petar i Pavao važni su i u Italiji pa mi je drago čestitati imendan Peteru Bochu, gradonačelniku Pforzheima, a uz to poručiti svima da smo otvoreni za stvaranje daljnjih poveznica i pokretanje novih projekata – kazao je Leonardo de Marzo.

Czestohow
Izaslanica poljskog grada Czestochowa i predstavnica Njemačko-poljskog društva Malgorzata Niemiec-Knas zahvalila je na prijmu naglašavajući kako s Osijekom, Pforzheimom i Vicenzom dijeli zajednički projekt i odlična iskustva. Upravo je to razlog zbog kojeg će, prema njenim riječima, podržati svaku suradnju gradova i država koju i sami žele još dodatno produbiti.

Osijek
Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota uime svih sugrađana i gradonačelnika Ivana Vrkića zahvalio je gradovima prijateljima na dugogodišnjoj povezanosti i suradnji kao i zajedničkom promicanju vrijednosti koje oplemenjuju kako ljude tako i prostore u kojima živimo.



-Ove su godine u fokusu njemački Pforzheim, talijanska Vicenza i australski Canada Bay s kojima nas, uz poljski Czestochow povezuju zajednički projekti, ali i iskustva kojima možemo na najbolji način stvoriti dodatnu vrijednost našim zajednicama. Zajedničko je dobro ljudi uvijek na prvom mjestu zbog čega je dobrodošao svaki novi prijedlog koji ćemo u narednim godinama prijateljstva pretočiti u konkretne korake, a ovakva okupljanja uvijek su motiv i prigoda otvaranju novih perspektiva i mogućnosti. – rekao je Boris Piližota.

Boravak u Gradu na Dravi, gosti su nastavili obilaskom turističkih ljepota u okolici Osijeka, a u svoje će gradove, prema njihovim riječima, ponijeti sve najbolje što su imali prigodu saznati u Osijeku i međusobno podijeliti te tako podići razinu prijateljstva i suradnje za još jednu stepenicu.



Pforzheim – 25 godina prijateljstva“ naziv je izložbe fotografija koja je u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti Osijek otvorena u okviru programa proslave Dana zaštitnika grada Osijeka, svetih Petra i Pavla. U toj je prigodi, na jubilarnoj i okrugloj obljetnici prijateljstva, Grad Osijek zahvalio i izaslanstvima još dva grada – talijanskoj Vicenzi te australskom Canada Bayu.

Izložene fotografije snimili su građani Pforzheima, želeći Osječanima približiti ljepote svoga grada, a gradonačelnik Peter Boch istaknuo je kako mu je čast proslaviti 25 godina prijateljstva te predstaviti svoj grad u secesijskom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

-Sad smo već 25 godina i službeno partnerski gradovi iako prvi kontakti sežu i više od 40 godina unatrag kada je Visoka škola u Pforzheimu sklopila partnerstvo s osječkim Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera kroz suradnju ekonomskih fakulteta. I tijekom Domovinskog rata Pforzheim je pružio ruku Osijeku i u tim teškim vremenima nastale su brojne osobne veze koje kao prijateljstva traju i danas. – podsjetio je gradonačelnik Pforzheima posebno se osvrnuvši na sadašnju povezanost tri grada.



Osim Osijeka, naš je grad prijatelj i Vicenza koja je ujedno i sama partner i prijatelj i gradu Osijeku, a to pokazuje šire umrežavanje i podržavanje europskih gradova. Cilj je našeg zajedničkog EU projekta „Jaki za Europu“ dodatno produbiti te odnose. Prijateljstvu Osijeka i Pforzheima i u sljedećih 25 godina želim uspješan razvitak kako bismo zajedno stvarali mirnu i ujedinjenu Europu – kazao je Peter Boch.

U dvorišnom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti nastupio je i jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze dok je na pet godina prijateljstva zahvalio izaslanik gradonačelnika Vicenze i vijećnik Leonardo de Marzo.

Naš gradonačelnik nije došao jer danas ima rođendan, ali mogu izraziti zadovoljstvo što sam prvi puta u Osijeku i što su tu naši zajednički prijatelji iz Pforzheima. Čast je biti dijelom inicijative, suradnje i ujedinjenja gradova Europe. Hvala na partnerstvu Gradu Osijeku, ali i svim vašim gradovima prijateljima – istaknuo je Leonardo de Marzo.



Australski film Satellite Boy, Osječani su imali prigodu pogledati na velikom platnu u Perivoju kralja Tomislava, a zadovoljstvo prijateljstvom koje godinu dana povezuje Osijek i australski Canada Bay izrazio je gradonačelnik toga grada Angelo Tsirekas.

-Imamo prigodu razgovarati o mogućnostima dodatnog razvijanja naših odnosa, kako onih između Australije i Hrvatske, tako i ovih između Osijeka i Canada Baya. Drago mi je vidjeti koliko Vam dugo traju prijateljstva i radujem se što i mi imamo prigodu graditi takvu suradnju. – rekao je Angelo Tsirekas.

Svečanom susretu gradova prijatelja nazočili su i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu Hrvoje Petrušić, izaslanica veleposlanice Australije Dijana Grahovac te izaslanstvo poljskog grada Czestochowa koji zajedno s Pforzheimom, Vicenzom i Osijekom sudjeluje u zajedničkom EU projektu.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je važnost povezivanja gradova i njihovih građana.
-Bogat si onoliko koliko prijatelja imaš, a Osijek ovim značajnim obljetnicama potvrđuje kako suradnja i prijateljstva s drugim gradovima sežu u prošlost, ali i otvaraju nova poglavlja kroz zajedničke projekte. Drago nam je biti dio te obitelji te kroz zajedničke vrijednosti dodatno razvijati potencijale kojima je cilj nadograditi i živote građana prijateljskih gradova. – kazao je Boris Piližota dodajući kako su u tome ključni suradnja, partnerstva i sinergija.

-Grad Osijek zahvaljuje svim svojim gradovima prijateljima, posebice Pforzheimu s kojim slavi 25 godina prijateljstva, Vicenzi s kojom broji pet godina prijateljstva te Canada Bayu s kojim je prije godinu dana uspostavljen most prijateljstva, ali svaki od tih gradova nosi svoja iskustva te zajednički otvaramo nova poglavlja. – naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka zahvalivši i ravnatelju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduardu Hudolinu na ustupljenom dvorišnom prostoru secesijskog bisera Osijeka u kojem je održan svečani susret gradova prijatelja.



Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: