Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad od 1. srpnja prestaje zaprimati papirnate račune i "šalta" se na e-Račune

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65657
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.06.2019. 14:42 
Naslov:  Grad od 1. srpnja prestaje zaprimati papirnate račune i "šalta" se na e-Račune
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi i u skladu s Direktivom Europskog parlamenta od 1. srpnja 2019. godine na snagu stupa obveza izdavanja elektroničkih računa prema obvezniku javne nabave i to za sve robe, usluge i radove koji su nabavljeni u postupcima javne nabave, uključujući i jednostavne nabave, te nabave putem narudžbenica.

Povodom toga, iz gradske uprave skreću pozornost da su od navedenog datuma izdavatelji elektroničkih računa obvezni prema obvezniku javne nabave izdavati i slati elektroničke račune i prateće isprave sukladno europskoj normi, a obveznik javne nabave obvezan je zaprimati, obrađivati te izvršiti plaćanje elektroničkih računa i prateće isprave.

Grad Osijek kao obveznik javne nabave odnosno naručitelj od 1. srpnja NE smije zaprimiti nijedan papirnati račun jer neće moći više po njemu postupiti, odnosno račun koji stigne u papirnatom obliku biti će vraćen dobavljaču i neće moći biti plaćen (ni skeniran račun u PDF-obliku i dostavljen mailom ne smatra se e-računom).

Svi subjekti koji ispostavljaju račune prema Gradu od 1. srpnja moraju imati ugovorenu mogućnost slanja e-Računa. Mole se dobavljači da se na vrijeme pripreme kako bi od navedenog datuma bili u mogućnosti izdati elektronički račun u zakonski propisanom strukturiranom formatu jer Grad Osijek neće biti u mogućnosti prihvaćati niti plaćati račune poslane poštom.

Izdavatelj eRačuna ili njegov informacijski posrednik dužni su eRačun poslati putem centralne platforme za razmjenu eRačuna koju vodi FINA.

Jedini računi koje će Grad nakon 1. srpnja godine moći prihvatiti kao pravovaljane su računi izdani u elektroničkom obliku sukladno europskoj normi poslani putem informacijskog posrednika i koji su dostavljeni Gradu putem centralne platforme za razmjenu eRačuna koju vodi FINA u svojstvu centralnog informacijskog posrednika, a na koju su se dužni povezati ostali informacijski posrednici.

Prilozi se mogu dostavljati uz eRačun kao npr. narudžbenica, otpremnica, ugovor, troškovnik i sl. Prilozi smiju biti u formatu pdf., jpeg., png., csv., xlsx., ods. i sl. Ako su prilozi preveliki za upload ili zbog pravnih ili drugih stvarnih razloga ne mogu biti dio strukture eRačuna – mogu biti dostavljeni kao poštanska pošiljka, ali je onda isporučitelj/dobavljač dužan to navesti kao napomenu na eRačunu. Ovo vrijedi isključivo za prilog eRačunu.

Za slanje elektroničkih računa potrebno je odabrati informacijskog posrednika. Informacijski posrednik Grada Osijeka je FINA.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: